Ange ditt sökord

Annons:

Sexuella biverkningar?

Hej. Jag lider av svår hypokondri och har problem med ångest och nedstämdhet. Jag har sedan i februari 2011 ätit sertralin 150 mg. Och jag undrar om det är normalt att få en minskad sexuell lust? Jag har stora svårigheter att få orgasm numera och blir inte tillräckligt våt. Detta är jätte jobbigt för mig och min partner. Och jag oroar mig för att det inte ska bero på medicinerna och att jag har något kroppsligt fel eller att jag håller på att hamna i klimakteriet redan nu. Tacksam för svar. Linda, 28 år

Sexuella biverkningar vid SSRI behandling (den grupp av läkemedel som sertralin tillhör) är mycket vanligt och drabbar ca 50% av patienter. Vanligast är svårighet att få orgsm/utlösning. Nedsatt lust är också vanligt. Det finns några olika vägar att gå: först tycker jag att du i samråd med din behandlande läkare ska diskutera om du behöver fortsätta på nuvarande dos sertralin. Kanske går det bra att sänka dosen? Det kan ibland räcka för att biverkningarna ska försvinna. Ett annat sätt kan vara att lägga till ett annat läkemedel (buspiron). Viagra® är registerat för användning vid manlig sexuell dysfunktion men det finns studier som visar att det kan ha god effekt även för kvinnor.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 november, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: