Sarahv (25) har något som hon tror är ångest:

Sarahv (25) har något som hon tror är ångest:

Sarahv (25) har något som hon tror är ångest:

Det dyker speciellt upp när jag ska sova. Jag kan inte sova... Om jag skulle somna före midnatt vore det rena drömmen. Så fort min sambo har sagt godnatt, så börjar det. Tankarna vandrar fram och tillbaka. Jag börjar tänka på allt tjafs som min sambo och jag haft. Jag irriterar mig på småsaker som han kanske inte gjorde men skulle ha gjort osv. En "vanlig" natt ser ut så här: 22-23 läggdags. Min sambo somnar före mig, så runt 23 börjar mina tankar att komma. Jag ligger och tänker länge och väl, kan bli "skitarg" när jag ligger där. Efter mycket om och men går jag upp och författar ett brev till honom, röker, läser igenom brevet och inser att det är överspelat. Jag är faktiskt nöjd med diskussionen vi hade osv och lägger undan det. Jag går och lägger mig och somnar oftast efter ca en kvart. Då har klockan hunnit bli ett. Jag ligger förvisso inte vaken hela natten, men det är mina hjärnspöken som jag inte får bort; jag vill inte börja tänka på gammalt bråk och tjafs; jag mår inte alls bra av det. Det är bra mellan oss idag så har vi inga "odiskuterade" saker. Ibland dyker det upp ett år gamla saker (har inget med otrohet att göra) som jag inte kan släppa det och pumpar honom på allt. Hur kan jag börja tänka på något annat så att jag slipper detta? Jag är så trött på morgonen och jättetrött på kvällen, tills vi går och lägger oss. Det är inte bara våra gamla bekymmer jag tänker på, utan även gamla bråk med min familj osv. Kan du hjälpa mig, eller ska jag uppsöka någon annan läkare?
Skrivet av Hjortsberg...
Att ta med sig dagens bekymmer " i sängen " är ett MYCKET vanligt problem för många människor. När natten kommer börjar hjärnan arbeta på ett annorlunda sätt och gör bedömningar som den inte arbetar med under dagtid. Det stör många människor. Det finns flera sätt att undvika detta men valet av metod beror på svårighetsgraden.

Lätta störningar kräver ofta "bara" sömndiciplin. Svårare störningar kan kräva en psykolog för att söka upp den felstörning som din hjärna kommer i under natten. Riktigt svåra störningar kräver ofta kontakt med en psykiatriker då det KAN vara uttryck för en djupare störning som kan kräva medicinering, ofta antidepressiv medicinering, och behandling för att kunna bryta mönstret. Du ska ta kontakt med en erfaren allmänläkare och diskutera dina besvär. Och be om en remiss om ni tycker att ni behöver gå djupare i analys och behandling av dina problem.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress