Ange ditt sökord

Annons:

Samband mellan fysisk ansträngning och näthinneavlossning?

I samband med träning på gym för ca. 3 år sedan fick min make näthinneavlossning som opererades. Han fick därefter grå starr som också opererades med lyckat resultat, MEN sedan dess vägrar han att utsätta sig för någon form av fysisk ansträngning eller träning, av rädsla för att han skall drabbas av näthinneavlossning igen. Finns det ett samband mellan fysisk ansträngning och näthinneavlossning? Med öga för träning (Kvinna, 67år)

Närmaste tiden efter att man opererats för en näthinneavlossning bör man ju ta det lite försiktigt med framför allt tunga lyft, krystningar osv. När väl tillståndet stabiliserats tror jag bestämt att det är av stor vikt att man kommer igång med fysisk aktivitet som exempelvis promenader. Tyngdlyftning kan man ju förstås låta vara. Exakta orsaken till näthinneavlossningen kan ju vara svår att säga, men överdriven försiktighet med fysiskt arbete kan nog inte garantera att det i så fall inte uppträder i alla fall. Då det ju mest drabbar den äldre befolkningen spelar säkert vissa åldersprocesser roll i sammanhanget.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 april, 2010

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.