Ange ditt sökord

Annons:

R.L (man 61) arbetar statiskt och repetitivt med höga armlyft i verkstadsindustri på ackord sedan 1973:

Min fråga handlar om "degenerativa förändringar"
Jag har av både min behandlande läkare inom företagshälsovården och en överläkare på kirurgkliniken på min hemort som opererade min högra axel, fått diagnosen belastningsskada. Jag har läst i en artikel att "Det finns inga som helst samband mellan degenerativa förändringar och om man har ont eller inte".

Enligt försäkringskassans läkare som ställde diagnosen år 2000 har jag degenerativa förändringar. Hur skall jag tolka dessa olika diagnoser?

Skrivet av Christer Hjortsberg ...
Tyvärr är det nog rätt att det saknas ett direkt samband mellan fynd på röntgen och hur man känner sig. På röntgen ser vi ofta s.k degenerativa förändringar som tyder på en skada i brosket. Man vet inte säkert hur de uppstår men det tycks vara så att tung belastning förvärrar skadan och ökar på förändringarna.

Det konstiga är att det kan finns mycket fula förändringar i brosket utan att patienten har ont eller besväras. I andra fall kan en patient ha mycket ont och känna stelhet trots att vi bara finner mindre degenerativa förändringar. Det som dominerar varför man har ont tycks vara hur mycket man rör sig. Ju mer människor är i gång desto mindre tycks de besväras av sin värk. Det som vi rekommenderar alla människor är att hålla en hög fysisk aktivitet för att minska sina besvär så mycket som möjligt.

Din ålder talar för att dina degenerativa förändringar nu börjar ge dig besvär och det kan betyda att du både måste ta mediciner och få Sjukgymnastik. Det finns MYCKET bra skrifter om ARTROS på våra Apotek som du kan be att få för att läsa vad det innebär och vad du kan göra för att minska dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: