Ange ditt sökord

Annons:

Ramon (man 50) fick för många år sedan problem i nacken, armarna och ryggen:

Jag hade ett tungt jobb i slakteriet på Kronfågel. Enligt läkaren var det en kronisk muskelinflammation. Efter 14 år har jag blivit sämre. Nu kan jag inte jobba, för att mina armar och händer svullnar, mina fingrar domnar och smärta strålar från nacke och armar till fingrar upp och ner. Jag var på sjukgymnastik och har provat alla möjliga mediciner, men de hjälper bara lite: Distalgesic, Voltaren, stolpiller, Tramadol, Alvedon forte. Röntgen visar att det finns förkalkning på nackkotor.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du tar upp ett viktigt problem – nämligen hur kroppen reagerar på en långvarig fysisk överbelastning.

Det som du berättar kan tiotusentals andra män även berätta om, som precis som du har slitit på tunga arbetsplatser och känt sig helt ”slut” efter flera år i arbetslivet.
Vad som nu har skett är att vissa yrken har i all större omfattning kunnat ta bort alla dessa tunga moment – men många arbetsplatser har fortfarande alltför tunga belastningar. Detta är ju även en individuell fråga – varje människa har en egen gräns för sin kapacitet och passerar man den får man värk och stelhet i lederna.

Du har nu behov av att läka ut dina skador med vila från tung belastning samt behov av sjukgymnastik och rätt medicinering för att under kommande år återhämta dig så att du kan komma tillbaka i arbetslivet till ett arbete som passar dig och som du orkar med.
Röntgen ger oss bara en uppfattning hur ditt skelett har ”åldrats” under dessa år, men eftersom dina besvär sitter i mjukdelar, muskler och ligament kommer detta att kräva en lång återhämtning.

Du behöver hjälp av en bra Allmänläkare samt Försäkringskassan (FK) för att kunna bli rehabiliterad och sedan kunna återkomma utan framtida besvär i ett bra arbete som passar dig och som du kan vara kvar i tills du går i pension. På varje FK finns en försäkringsläkare som du tillsammans med din handläggare kan prata med för att få råd och stöd hur du skall kunna lägga upp en rehabiliteringsplan. Detta kan då leda till att du kan återkomma i arbetslivet istället för att riskera en förtidspension. De mediciner du har hjälper naturligtvis för stunden men är bara en del av all den behandling som du har rätt att få.

Tips: Sök hjälp via FK för en rehabiliteringsplan så skall du se att detta kommer att lösa sig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: