Ange ditt sökord

Annons:

Problem med stukad fot

Jag stukade foten för cirka två veckor sedan. Jag var hos läkare 2 timmar efter stukning, som konstaterade att inget var brutet. Efter en vecka kunde jag sätta ner foten, men ej stödja på den. Då kom nästa smärtattack. Till läkaren igen, som sa att det inte var blodpropp (vilket en sköterska sa) utan en blödning i ett nytt område. I dag har jag tagit några stapplande steg utomhus. Svullnaden har gått ner betydligt och de blå och röda fälten har bleknat. När tror ni att jag kan vara återställd? /Otålig, 38

I okomplicerade fall när man har stukat foten, det vill säga om inget ben är brutet eller om det inte finns några lösa benbitar eller att ligamenten i foten sitits av, så är läkningstiden beroende på en del andra faktorer. Bland annat hur stor blödningen och svullnaden blev. Om man kunde motverka det vid skadetillfället med högläge, kyla och bandage och så vidare. Man skiljer på två begrepp i rehabiliteringen av vrickade fötter, nämnligen övningsstabilitet och belastningsstabilitet. När det gäller övningsstabilitet menar man att foten måste vara tillräckigt stabil för att kunna utföra rörelser utan belastning. Det kan man i stort sett börja med direkt efter skadan. Då kan man träna rörelser utan att belasta foten med sin kroppsvikt eller andra vikter. Att träna rörelser i vatten är ofta bra. Det tar emellertid längre tid innan foten är belastningsstabil. Man kan då ta hjälp av stödbandage eller att tejpa foten. I början kan man använda kryckor och markera steget med foten utan belastning för att sedan succesivt öka belastningen. Belastning är annars ett bra sätt för att få foten att läka och i okomplicerade fall får man räkna med cirka 6 veckor innan det är helt läkt. Man ska dock komma ihåg att området är svagt och lätt kan bli drabbat igen om man inte tränat upp muskulatur och tränat balans på till exempel en balansbräda och att tejpa eller bandagera foten och använda stadiga skor om man vet att man skall belasta foten.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.