Ange ditt sökord

Annons:

Problem med stukad fot

Jag stukade foten för cirka två veckor sedan. Jag var hos läkare 2 timmar efter stukning, som konstaterade att inget var brutet. Efter en vecka kunde jag sätta ner foten, men ej stödja på den. Då kom nästa smärtattack. Till läkaren igen, som sa att det inte var blodpropp (vilket en sköterska sa) utan en blödning i ett nytt område. I dag har jag tagit några stapplande steg utomhus. Svullnaden har gått ner betydligt och de blå och röda fälten har bleknat. När tror ni att jag kan vara återställd? /Otålig, 38

I okomplicerade fall när man har stukat foten, det vill säga om inget ben är brutet eller om det inte finns några lösa benbitar eller att ligamenten i foten sitits av, så är läkningstiden beroende på en del andra faktorer. Bland annat hur stor blödningen och svullnaden blev. Om man kunde motverka det vid skadetillfället med högläge, kyla och bandage och så vidare. Man skiljer på två begrepp i rehabiliteringen av vrickade fötter, nämnligen övningsstabilitet och belastningsstabilitet. När det gäller övningsstabilitet menar man att foten måste vara tillräckigt stabil för att kunna utföra rörelser utan belastning. Det kan man i stort sett börja med direkt efter skadan. Då kan man träna rörelser utan att belasta foten med sin kroppsvikt eller andra vikter. Att träna rörelser i vatten är ofta bra. Det tar emellertid längre tid innan foten är belastningsstabil. Man kan då ta hjälp av stödbandage eller att tejpa foten. I början kan man använda kryckor och markera steget med foten utan belastning för att sedan succesivt öka belastningen. Belastning är annars ett bra sätt för att få foten att läka och i okomplicerade fall får man räkna med cirka 6 veckor innan det är helt läkt. Man ska dock komma ihåg att området är svagt och lätt kan bli drabbat igen om man inte tränat upp muskulatur och tränat balans på till exempel en balansbräda och att tejpa eller bandagera foten och använda stadiga skor om man vet att man skall belasta foten.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!