Ange ditt sökord

Annons:

Problem med stukad fot

Jag stukade foten för cirka två veckor sedan. Jag var hos läkare 2 timmar efter stukning, som konstaterade att inget var brutet. Efter en vecka kunde jag sätta ner foten, men ej stödja på den. Då kom nästa smärtattack. Till läkaren igen, som sa att det inte var blodpropp (vilket en sköterska sa) utan en blödning i ett nytt område. I dag har jag tagit några stapplande steg utomhus. Svullnaden har gått ner betydligt och de blå och röda fälten har bleknat. När tror ni att jag kan vara återställd? /Otålig, 38

I okomplicerade fall när man har stukat foten, det vill säga om inget ben är brutet eller om det inte finns några lösa benbitar eller att ligamenten i foten sitits av, så är läkningstiden beroende på en del andra faktorer. Bland annat hur stor blödningen och svullnaden blev. Om man kunde motverka det vid skadetillfället med högläge, kyla och bandage och så vidare. Man skiljer på två begrepp i rehabiliteringen av vrickade fötter, nämnligen övningsstabilitet och belastningsstabilitet. När det gäller övningsstabilitet menar man att foten måste vara tillräckigt stabil för att kunna utföra rörelser utan belastning. Det kan man i stort sett börja med direkt efter skadan. Då kan man träna rörelser utan att belasta foten med sin kroppsvikt eller andra vikter. Att träna rörelser i vatten är ofta bra. Det tar emellertid längre tid innan foten är belastningsstabil. Man kan då ta hjälp av stödbandage eller att tejpa foten. I början kan man använda kryckor och markera steget med foten utan belastning för att sedan succesivt öka belastningen. Belastning är annars ett bra sätt för att få foten att läka och i okomplicerade fall får man räkna med cirka 6 veckor innan det är helt läkt. Man ska dock komma ihåg att området är svagt och lätt kan bli drabbat igen om man inte tränat upp muskulatur och tränat balans på till exempel en balansbräda och att tejpa eller bandagera foten och använda stadiga skor om man vet att man skall belasta foten.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: