Ange ditt sökord

Annons:

Problem med ländryggsbesvar

Monika har sedan ett år tillbaka haft ont i ländrygg och sätesmuskler. Röntgen visade på lätt artros men i övrigt inget anmärkningsvärt. Har gått fem ggr hos sjukgymnast som behandlar med ultraljud och töjningar av sätesmusklerna. Känner dock ingen förbättring. Kan lätt artros ge svåra besvär? Finns något annat jag kan prova?

Kiropraktor Kristian Jörgensen svarar:

Ländryggsbesvär är en vanlig åkomma - också för äldre människor. Det är inte helt ovanligt att besvären även känns som en kramptillstånd i sätesmusklerna. Förslitningar som syns på röntgen behöver inte vara det som orsakar besvären och ger inte hela svarat. I första hand behöver du en noggrann undersökning - som du kanske redan har fått av din sjukgymnast. Detta för att utesluta atryck på nerven som kan orsakas av diskbråck eller spinalstenos (läs artiklar om ischias här på Doktorn). Som oftast kan detta uteslutas vid en neurologisk undersökning och vid en noggrann genomgång av din sjukhistoria.
Om din behandlare kan utesluta detta och annan sjukdom kan du behandlas för det vi benämner som en funktionsstörning i ryggen. Det vi vet fungerar är träning av ryggen och manuell behandling som bl.a. kiropraktorer använder sig av. Det är däremot tveksamt att ultraljud har någon effekt på dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 4 december, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar? En frustrerad tonåring, 15 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!