Problem med ländryggsbesvar

Problem med ländryggsbesvar

Problem med ländryggsbesvar

Monika har sedan ett år tillbaka haft ont i ländrygg och sätesmuskler. Röntgen visade på lätt artros men i övrigt inget anmärkningsvärt. Har gått fem ggr hos sjukgymnast som behandlar med ultraljud och töjningar av sätesmusklerna. Känner dock ingen förbättring. Kan lätt artros ge svåra besvär? Finns något annat jag kan prova?
Kiropraktor Kristian Jörgensen svarar:

Ländryggsbesvär är en vanlig åkomma - också för äldre människor. Det är inte helt ovanligt att besvären även känns som en kramptillstånd i sätesmusklerna. Förslitningar som syns på röntgen behöver inte vara det som orsakar besvären och ger inte hela svarat. I första hand behöver du en noggrann undersökning - som du kanske redan har fått av din sjukgymnast. Detta för att utesluta atryck på nerven som kan orsakas av diskbråck eller spinalstenos (läs artiklar om ischias här på Doktorn). Som oftast kan detta uteslutas vid en neurologisk undersökning och vid en noggrann genomgång av din sjukhistoria.
Om din behandlare kan utesluta detta och annan sjukdom kan du behandlas för det vi benämner som en funktionsstörning i ryggen. Det vi vet fungerar är träning av ryggen och manuell behandling som bl.a. kiropraktorer använder sig av. Det är däremot tveksamt att ultraljud har någon effekt på dina besvär.


 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress