Ange ditt sökord

Annons:

Problem med huden

Hej! jag är en 23 årig tjej som har det senaste halvåret fått problem med bla huden. Det började med att jag gick ner från 55 kg till nu ynka 42 kg. Nu har jag även fått en massa utslag. Dom kan komma varsomhelst på kroppen. Jag upptäcker dom för att det blir hett och stramt där dom sitter, dom är långa och upphöjda vita själva utslagen och rött på huden vid dom. Jag får antingen hela ryggen eller hela magen eller över benen eller på armarna. Dom försvinner efter ca i timme. Sedan får jag några andra som är som massa små röda lila prickar under huden. dom brukar jag bara få på insidan av armarna och dom försvinner efter ca 4 dagar. Sedan får jag även ett utslag som nästan ser ut som ett hjärta, Lila rött, vitt inuti. Alltid bara ett varje gång. Det sitter oftast på handleden eller fotleden.Jag har även klåda över hela kroppen värst är det på kvällen och natten. Jag mår skit. Vill bara gå upp i vikt och få energin tillbaka. känner mig så himla tunn. På vårdcentralen kan jag inte få någon hjälp. Min läkare verkar tro att det handlar om anorxia eller bulimi.När jag var och visade upp utslagen sa han att han inte visste var det va för utslag och att han aldrig förut sätt sådana. Han sa att ibland kan man ju va lite känslig, Hoppas innerligt att du har ett bättre svar om vad jag ska ta mig till. Vad kan det vara som gör att jag inte kan behålla vikten och får alla dessa utslag. Jag mår bra psykiskt men känner att det tär på psyket att må såhär och speciellt att inte få någon hjälp. Min läkare har sagt att jag är för ung för att det skulle kunna vara något fel. Fysiskt känner jag att kroppen är helt utmattad. Finns det några sjukdomar som visar sig “genom” huden tilsammans med viktnedgång? Snälla hjälp mig. Vart ska jag vända mig? Såhär ska man väl inte behöva må?

Hej! Nej, så ska du verkligen inte behöva må. Det låter som du fått nässelslag (urticaria) som är en slags obalans i huden där vissa celler okontrollerat släpper ut klådämnen i huden. Någon direkt koppling till viktnedgång brukar inte föreligga, men om du varit utsatt för stress på olika sätt kan det vara en bidragande faktor. Mitt förslag är att du provar att köpa receptfri antihistamin (t e x Loratadin eller Cetirizin). Ibland räcker inte det och du bör då höra av dig till din vårdcentral igen för receptförskrivning och ev dosjustering.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Sex & Samliv

Blåsa vid analöppningen

Hej! Jag har fått en rund och slät blåsa precis vid analöppningen som är ungefär 0,4 mm i diameter. Den är mörk till färgen, nästan blålila.

Sex & Samliv

Känner knölar i samband med onani?

När jag onanerar blir det knöligt på undersidan möjligen lite på baksidan av testiklarna. När jag inte onanerar eller är klar lägger sig "svullnaden" och man känner inte att de varit där utan kan endast känna strängar om man känner noga. Som om sädesledare på undersidan fylls med spermier eller liknande för att sen försvinna känns de som. Absolut ingen smärta eller liknande men undrande för jag har inte uppmärksammat det förrän 2 - 3 månader sen och hittar absolut inget på internet.

Infektioner & Vacciner

Kan munherpes även ge könsherpes?

Hej Jag har nyligen blivit diagnostiserad med hsv-2 (könsherpes), har inte mod att berätta det för killen som jag misstänker är den som smittat mig. Vet att han har munherpes (får utbrott). Kan det vara så att han även har könsherpes men bara får utbrott av sin munherpes? Kan tillägga att jag har hsv-1 (munherpes) också. Tacksam för ett svar ... vet inte hur jag ska handskas med detta. /Amy, 36

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: