Ange ditt sökord

Annons:

Problem med höften

Hejsan! Jag har problem med en höft som knäpper när jag tränar och gör vissa övningar. Det gör inte så jätteont, men det känns som att den liksom "hoppar ur" hela tiden och det är obehagligt. Det är bara på ena sidan. Vad kan detta bero på? Och vad kan man göra åt det? Cecilia, 92

Det låter som att du lider av något man kallar för "snapping hip". Det känns ibland som om höften hoppar ur led, men så är det inte. Det är i själva verket senan till en muskel som heter tensor fascia lata som med ett "klick" glider över lårbensknölen vid höftleden. En del känner obehag, stelhet eller mindre smärta i samband med "klicket". Kvinnor drabbas oftare än män av detta fenomen. Viktigt är att få en undersökning där man fastställer diagnosen och får information om tillståndet, som oftast är självläkande. Om du får uttalade besvär är det bra att söka en sjukgymnast för råd och träningstips. Ibland behövs en inflammationshämmande behandling med läkemedel. I enstaka fall, om inget annat hjälper, kan operation bli aktuellt med klyvning av den hoppande muskelsenan.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.