Ange ditt sökord

Annons:

Pollymyalgi reumatika

Vad är: Pollymyalgi reumatika? Hur behandlas den? Går den att bota? Varför får man sjukdomen? Ulf, 83

Polymyagia reumatica (PMR) karaktäriseras av muskelsmärtor och stelhet i skuldror, armar, nacke och sätesregionen. Tötthet och svaghetskänsla liksom dålig aptit är några av de vanigaste symtomen. Oftast börjar PMR hos personer som är över 50 år. Orsaken är idag inte känd. Genetiska faktorer, virus och nedsatt imunförsvar har diskuterats. Blodprover visar ofta tecken på infammation med hög sänka och C-RP. I vanliga fall behandlas med antiinfammatoriska mediciner där kortison (prednisolon) är den vanigaste behandlingen för att dämpa sjukdomsbilden. Med hjälp av medicinering brukar symtomen avsevärt förbättras. En del patienter kan när sänkan eller C-RP värdena och symtomen gått tillbaka minska eller helt sluta med medicineringen, medan för andra är det en långtidsbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 16 mars, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar? En frustrerad tonåring, 15 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!