Ange ditt sökord

Annons:

Påverkas urinprov

Jag har en fråga angående odling av bakterier vid misstänkt urinvägsinfektion. Om urinen är väldigt utspädd p g a att man har druckit mycket, påverkar det provresultatet? (Jag tycker att det är ett dilemma för oss som ofta får urinvägsinfektion, å ena sidan ska man dricka mycket för att ev lyckas skölja ut bakterierna, å andra sidan gör det att när man väl söker behandling är urinen så utspädd att det kanske inte går att påvisa något?) Tack på förhand för hjälpen. / Sandra, 33

Det ligger något i vad du säger, men det viktigaste i sammanhanget är att urinen har varit i blåsan mera än sex timmar. Blir det så att man tömmer bråsan för ofta kan det vara så att det inte bakterierna hinner växa till sig i antal och man får ett falskt negativt odlingssvar. Man menar då att om det hade varit i blåsan längre tid hade det varit påvisbart. I urinprovet ser man ju också om det föreligger vita och röda blodkroppar liksom att man kan se spår av äggvita i urinen. Urinprovet har alltid ett värde där det alltid är viktigt att veta hur lång tid det variti båsan sedan förra blåstömningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Kvinnans hälsa

Trängningar i blåsan

Jag har trängningar i blåsan, vad finns för hjälp?

Kvinnans hälsa

Muntorrhet av klimakteriet

Jag har sedan 6 månader kommit i klimakteriet och har flera olika biverkningar av det, men det värsta tycker jag är muntorrhet! Har provat allt receptfritt, vill inte äta östrogen! Jag blir nästan tokig av denna hinna i munnen. Vad ska jag göra och finns det något som lindrar mina besvär? Jag har ingen livsgnista kvar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: