Ange ditt sökord

Annons:

Påverkas urinprov

Jag har en fråga angående odling av bakterier vid misstänkt urinvägsinfektion. Om urinen är väldigt utspädd p g a att man har druckit mycket, påverkar det provresultatet? (Jag tycker att det är ett dilemma för oss som ofta får urinvägsinfektion, å ena sidan ska man dricka mycket för att ev lyckas skölja ut bakterierna, å andra sidan gör det att när man väl söker behandling är urinen så utspädd att det kanske inte går att påvisa något?) Tack på förhand för hjälpen. / Sandra, 33

Det ligger något i vad du säger, men det viktigaste i sammanhanget är att urinen har varit i blåsan mera än sex timmar. Blir det så att man tömmer bråsan för ofta kan det vara så att det inte bakterierna hinner växa till sig i antal och man får ett falskt negativt odlingssvar. Man menar då att om det hade varit i blåsan längre tid hade det varit påvisbart. I urinprovet ser man ju också om det föreligger vita och röda blodkroppar liksom att man kan se spår av äggvita i urinen. Urinprovet har alltid ett värde där det alltid är viktigt att veta hur lång tid det variti båsan sedan förra blåstömningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Stressad av håravfall

Jag har på senare veckor upptäckt att jag tappar otroligt mycket hår när jag tvättar och borstar. Jag gick nyligen igenom en abort vilket självklart resulterade i mycket ångest, kan det ha något med saken att göra? Jag kan inte sluta oroa mig, så vad kan jag göra åt saken? Får bara ännu mer stress av att se allt hår som ramlar, kan det vara vitaminer eller så?

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Hud & Hår

Svampinfektion i underlivet

Jag tror jag har fått svamp eller/och urinvägsinfektion i underlivet. Jag hade 2 tabletter kvar från förra gången jag hade infektion samt att jag har köpt svampmedel på apoteket som jag börjat använda. Min fråga är om läkaren fortfarande kan se om man har svamp och/eller urinvägsinfektion om man redan har påbörjat behandling? Jag behöver antagligen gå till läkaren och ta prover för att få mer tabletter utskrivna. Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.