Ange ditt sökord

Annons:

Påverkas urinprov

Jag har en fråga angående odling av bakterier vid misstänkt urinvägsinfektion. Om urinen är väldigt utspädd p g a att man har druckit mycket, påverkar det provresultatet? (Jag tycker att det är ett dilemma för oss som ofta får urinvägsinfektion, å ena sidan ska man dricka mycket för att ev lyckas skölja ut bakterierna, å andra sidan gör det att när man väl söker behandling är urinen så utspädd att det kanske inte går att påvisa något?) Tack på förhand för hjälpen. / Sandra, 33

Det ligger något i vad du säger, men det viktigaste i sammanhanget är att urinen har varit i blåsan mera än sex timmar. Blir det så att man tömmer bråsan för ofta kan det vara så att det inte bakterierna hinner växa till sig i antal och man får ett falskt negativt odlingssvar. Man menar då att om det hade varit i blåsan längre tid hade det varit påvisbart. I urinprovet ser man ju också om det föreligger vita och röda blodkroppar liksom att man kan se spår av äggvita i urinen. Urinprovet har alltid ett värde där det alltid är viktigt att veta hur lång tid det variti båsan sedan förra blåstömningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: