Ange ditt sökord

Annons:

Ny behandling för lichen sclerosus?

Hej!
Jag är en kvinna , 54 år gammal och jag har haft diagnosen lichen sclerosus i 13 år. Jag upplever besvär som klåda, sveda, hudsprickor och smärta i underlivet – ibland så pass att det påverkar hela min vardag.
Jag känner att det pratas alldeles för lite om denna hemska och tabubelagda diagnos, särskilt kring hur den påverkar sexualiteten och det intima livet. Många kvinnor lider i tystnad – och för vissa blir vardagslivet kraftigt påverkat, både fysiskt och psykiskt. Det känns som att man blir osynlig i vården och i samhället.

Jag undrar därför:
Finns det andra behandlingsalternativ än kortison, särskilt på längre sikt?
Kan kost, egenvård eller naturliga medel hjälpa till att lindra symtomen?
Hur ser forskningen ut – finns det något nytt på gång?
Och framför allt: när ska vi börja prata öppet om hur denna diagnos påverkar kvinnors kropp, själ och sexualitet?

Jag är tacksam för all vägledning ni kan ge och önskar att detta viktiga ämne får mer uppmärksamhet.

Kvinna, 54 år

Hej!

Jag håller med dig om att det talas alldeles för lite om lichen sclerosus, och tyvärr leder det till att kunskapen både hos allmänhet och sjukvården är för låg. Talade vi mer om Lichen sclerosus skulle fler också söka vård när de får symtom. Som gynekolog som är säskilt intresserad av vulvasjukdomar träffar jag kvinnor med lichen varje dag, men många av dem har haft besvär i flera år innan de till sist söker.

Behandlingen idag är potent kortisonsalva, först med daglig applikation, och sedan i nedtrappning och en underhållsdos varje vecka. Behandlingen kan också kompletteras med topikala kalcineurinhämmare (tacrolimus 0,1% salva). Egenvården är viktig, och består av att tvätta underlivet med olja, smöja med fet och mjukgörande salva dagligen (t ex vaselin), och att skydda huden och slemhinnan med barriärkräm vid vattenkontakt ( t ex smörja med Bepanthen eller Inotyol innan bad). I nuläget finns inga evidens för att kosten påvekar, men det är också för lite studerat än så länge.

För de med mycket allvarliga sammanväxningar i vulva kan kirurgi bli aktuellt. Det botar inte grundsjukdomen, men kan öppna upp sammanväxningar som annars inte svarar på behandling.

Det pågår intressanta studier vid Linköpings universitet och Hudkliniken Länssjukhuset Ryhov Jönköping där man studerar förekomsten av lichen sclerosus, och tittar på genetiken bakom sjukdomen samt hur hudens bakterieflora (mikrobiom) påverkar sjukdomens svårighetsgrad och behandlingseffekt. Förhoppningsvis kan fortsatt forskning leda fram till mer skräddarsydd behandling framöver och fler behandlingsalternativ.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Alternativb

Kan man vara i solen vid vattkoppor?

Hej! Min dotter har vattkoppor som har börjat torka. Kan hon vara ute i solen då eller är det något hon bör undvika?

Alternativb

Urinträngningar och östrogenbehandling

Hej. Jag har en östrogen ring som inte hjälper mot mina urinträngningar min fråga är om det fins mer styrka än 7,5 mg?

Hud & Hår

Hidradenitis suppurativa och stress?

Hidradenitis suppurativa Har det någon koppling till stress?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Hjälp oss bli bättre! Vad tycker du om innehållet på DOKTORN?

Svara på fem snabba frågor!

Till enkäten