Ange ditt sökord

Annons:

Muskelinflammation i ryggen

Om man har muskelinflammation i ryggen som leder till att det värker ned i armen och handen. Det känns som att den domnar av. Äter inflammationshämmande medicin. Är det bra med kyla eller värme? Kristina, 55

Kyla och värme är kanske de behandlingsmetoder mot smärta och värk som funnits så länge det funnits människor på jorden. Trots det har det forskats väldigt lite om just detta. Men det används både av patienter och i vården i olika former eftersom det erfarenhetsmässigt ger en smärtlindring. I ditt fall låter det som om du i kombination med inflammationshämmande medicin skulle kunna vara hjälpt av värme för att öka blodtillströmningen och få spända och irriterade muskler och senfästen att minska i sin spänningsgrad. Men efter en inledande värmebehandling bör man i direkt anslutning träna muskulaturen i området för att dra nytta av värmeeffekten. Nu kan det också vara så att kyla kan vara det som ger bäst smärtlindring. Oftast gäller det vid akuta skador och inflammationer, men också vid nervskador eller nervsjukdomar. Är man osäker kan man prova sig fram och det kan ju som sagt ändra sig över tiden. Det som är bra med värme- och kylbehandlingar är att patienten kan använda det i hemmet och att det är billigt, med tex värmedyna eller isbitar i en plastpåse som man läggar eller masserar över det värkande stället.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 16 mars, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: