Ange ditt sökord

Annons:

Mitt vänstra knä började bråka!

Jag är en kvinna på 42 år. Har vart aktiv spinnare och går raska promenader. Mitt vänstra knä började bråka med mig i sommras, det gjorde ont i vissa rörelser, pulserande och olustigt. I höstas sa mitt knä ifrån. Jag var till läkaren, fick diklofenak och jag har gjort en magnetröntgen, vilket visade på en liten skada på menisken. Nu väntar jag på att få en tid hos en ortoped. Kan jag spinna nu, då jag på senare tid inte tränat allt, gått upp i vikt, men längtar efter att få komma igång?

Svar: Generellt ska man lyssna på kroppen - gör det ont när man tränar är något fel och man bör avbryta eller byta träningsform. En liten meniskskada läker oftast av sig själv utan kirurgi och man ska försöka att hitta en träningsform som går att utföra utan hög smärta. Min rekommendation är att prova ett lugnt och kort spinningpass, känn efter hur det känns under och efter passet. Känner du en förvärring prova en annan träningsform, simning, gång, de olika konditionsmaskinerna som finns på gymmen. Satsa på styrketräning av överkropp, bål och balansträning. Uppbyggnad av musklerna kring knät är också viktigt. Kom ihåg att när man ska gå ner i vikt är det viktigt att öka ämnesomsättningen och det gör du genom att få starkare muskler.
Petra Sandberg

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2009

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: