Ange ditt sökord

Annons:

Min son är kinkig med maten

Hej. Min son, som är 2,5 år gammal, är mycket kinkig med maten. Han har under sitt första levnadsår haft mer eller mindre kroniska öronproblem, varför han fick rör inopererade. Under sitt första år (drygt) åt han enbart välling. Efter operationen har han lärt sig äta gröt (prefab, semper), fruktpuré (prefab, barnmatsburk) yoghurt, äpple, vitt kokt ris samt stekt blodpudding. Han äter även glass, godis och kakor om det bjuds. Detta är allt han äter. Han får kväljningar och spottar ut tuggan om det är klumpar/bitar i gröt/yoghurt/puré. Han får kväljningar av de flesta matlukter utöver nämnd mat. (på dagis äter han yoghurt, kokt ris, äppelbitar och ibland knäckebröd) Vi har testat att servera honom olika typer av (barn-) mat och låtit honom vara utan om han inte velat ha varefter samma rätt serverats ett par timmar senare. Helt utan resultat. Det han äter har han mer eller mindre själv tagit initiativ till att vilja äta. Han är inte undernärd och vi är inte speciellt oroliga hör hans hälsa eller välbefinnande MEN vi skulle vilja ha hjälp med att hitta sätt få honom att vilja äta en något mer varierad kost! Har ni några tips på vad vi kan göra eller vart vi kan vända oss för att få hjälp?! Vi bor i södra Stockholm Jesper 33 år

Det är inte alls ovanligt med funderingar: barn och födointag. Viktigt förstås att han håller sin vikt. Man brukar säga att friska barn äter det mesta när de är riktigt hungriga. Erfarna sköterskor på Barnavårdcentraler brukar vara duktiga på att ge råd och tips med maten till barn med nämnd problematik. Finner man där att det är något man inte klarar av brukar man kontakta barnläkare som är knuten till organisationen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 11 maj, 2011

Liknande frågor

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Barn & Graviditet

Äta kosttillskott som gravid?

Jag och min sambo väntar just nu vårt första barn. Jag befinner mig för närvarandet i åttonde veckan. De första veckorna hade jag inte alls några besvär, men på sistone har jag känt mig så otroligt trött. Vi har försökt att variera med kost men jag funderar nu på att även börja med kosttillskottsintag. Har du några råd på kosttillskott för just trötthet samt tips på vad jag bör undvika?

Barn & Graviditet

Har jag växt färdigt?

Jag är 15 år gammal. Fick min mens vid 13 års ålder då jag var 160 cm. Idag, två senare, så har jag bara växt två centimeter. Min mamma är 167 cm och pappa är 172 cm. Nyligen hade jag även höftbesvär då jag fick göra en röntgen där de sa att min tillväxtzon i höfterna var stängda och färdigväxta. Betyder det att jag inte kommer växa något mer nu på längden?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.