Ange ditt sökord

Annons:

Min man tar sertralin 50mg mot fobi och tvångshandlingar och har tappat sexlusten

Hej! Min sambo har ingen sexlust. Han äter medicin sertralin 50mg två tabletter om dagen mot fobi och tvångshandlingar. Jag vet att den här tabletten kan ta bort sexlusten. Finns det hjälp att få så vi kan ha sex igen? Mvh Solbritt

Sexuella biverkningar vid behandling med antidepressiva är en viktig fråga eftersom de är vanliga och kan leda till att man som patient avbryter sin behandling. De förekommer i någon form hos ca hälften av de som behandlas och den vanligaste typen av biverkan är en svårighet, eller tom oförmåga, till orgasm, hos båda könen. För män kan en viss fördröjning upplevas positivt. Vanligt är också en nedsatt lust och bristande erektionsförmåga. Innan man funderar på åtgärder mot en förmodad biverkan måste man dock ställa sig frågan om det kan finnas andra förklaringar. Den sexuella lusten och förmågan var kanske nedsatt redan före behandlingen? Nedsatt lust är en del i symtombilden vid depression. Finns det medicinska orsaker (hjärt-kärl sjukdom), hög alkoholkonsumtion?

Om man ändå bedömer att nedsättningen är relaterad till den antidepressiva behandlingen så finns det några åtgärder som kan vidtas, i samråd med behandlande läkare: ·      # Dossänkning -·    #  Byte av preparat. Det finns antidepressiva med mindre risk för sexuella biverkningar. -·    #  Tilläggsmedicinering, med andra typer av antidepressiva-·     # Tilläggsbehandling med KBT kan göra att medicinering kan trappas ned eller tom sättas ut helt #Viagra. Jag tycker ni ska ta upp problemet med behandlande läkare

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 3 maj, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.