Ange ditt sökord

Annons:

Marie Ann (57) har diagnosen spondartrit med besvär sedan tonåren:

Blir bättre med rörelse och NSAID. Har dock fått ett nytt problem som beter sig annorlunda. Sedan augusti i år ganska svår smärta i båda fötterna vid gång aldrig annars. Ömhet vid tryck över grundlederna utom stortån.Blir bara sämre ju mer jag går. Promenader har ju annars varit en viktig del i min behandling av spondartriten.Har funderat över Morbus Morton men undrar om det verkligen dyker upp samtidigt på båda fötterna. Samma undran när det gäller artros. Svarar dåligt på behandling med NSAID och har även prövat Salazopurin men huvudvärken satte stopp för detta.Har varit hos reumatolog och tagit prover och rtg men ännu inte fått svar. Har du några tips om vad det skulle kunna vara.När jag går med inlägg utomhus blir det lite bättre. Inomhus går jag med Birkenstocksandaler med tjocka raggsockor i och detta går ganska bra.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Nej, även här måste man utesluta att det rör sig om en överbelastningsskada i fötterna pga för hög belastning men framförallt om det finns risk att du utvecklar en skelettuttunning (osteoporos). Benskörhet kan komma i din ålder och ge svåra besvär når du belastar och rör dig. Be om en röntgen på dina framfötter men framförallt be om en remiss för en bentäthetsmätning.

Marie Ann (57) fortsätter diskussionen:
Jag skrev för ett tag sedan om min spondartrit och nu har jag en komplikation med ont i framfoten. Röntgen visade ingenting och inte heller prover. Min sjukgymnast tyckte att smärtan framför allt satt på metacarpalbenen och funderade på benhinneinflammation. Kan man ha det i dessa ben? Själv har jag idag hittat en mycket smärtande punkt under foten precis mellan dig 3 och 4. Kan det ändå vara Morbus Morton? Jag tycker inte att andra provokationstest stämmer riktigt. Min reumatolog skriver remiss till ortoped; kanske det finns någon bot? NSAID går inte längre pga magen och jag vet inte heller om det hjälpte så mycket för foten men det känns ju alltid bra i kroppen f.ö när man har en spondartrit.

Christer Hjortsberg fortsätter att svara:
Nej jag tror fortfarande att detta kan vara en spricka i de s.k metatarsalbenen.
Din beskrivning av att röntgen inte visade några förändringar talar inte emot detta. Sprickor syns inte på röntgen. Liksom Mb Morton är även detta en lokaliserad förändring som ofta sitter lite längre fram i foten precis under själva utbuktningen av benet mot leden. Det kan vara mycket svårt att skilja dessa skador åt och ibland måste en ortoped titta flera gånger innan man kan bestämma sig.

Det låter INTE reumatiskt och jag skulle hellre be en duktig ortoped titta på dina fötter igen. Be om en remiss till en ortoped för en undersökning det kommer att vara det enda sättet att kunna ge dig en säker diagnos.
Marie Ann (57) tackar för svar och tips om benskörhet: Var hos ortoped mitten av december. Han misstänkte synovit MTP 2 och jag fick en cortisonspruta i leden. Omedelbar förbättring när det gäller den svåra skärande smärtan vid gång. Har nu mest en del domningar kvar i båda framfötterna mest den andra foten.Det är ju mkt stor förbättring eftersom jag nu kan motionera genom att gå igen. Tack för tipset om benskörhet. Gjorde en mätning på hela kroppen för många år sedan och har ju varit efter menopaus länge sedan dess. Dessutom skall ju spondartriten predisponera för osteoporos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: