Marie Ann (57) har diagnosen spondartrit med besvär sedan tonåren:

Marie Ann (57) har diagnosen spondartrit med besvär sedan tonåren:

Marie Ann (57) har diagnosen spondartrit med besvär sedan tonåren:

Blir bättre med rörelse och NSAID. Har dock fått ett nytt problem som beter sig annorlunda. Sedan augusti i år ganska svår smärta i båda fötterna vid gång aldrig annars. Ömhet vid tryck över grundlederna utom stortån.Blir bara sämre ju mer jag går. Promenader har ju annars varit en viktig del i min behandling av spondartriten.Har funderat över Morbus Morton men undrar om det verkligen dyker upp samtidigt på båda fötterna. Samma undran när det gäller artros. Svarar dåligt på behandling med NSAID och har även prövat Salazopurin men huvudvärken satte stopp för detta.Har varit hos reumatolog och tagit prover och rtg men ännu inte fått svar. Har du några tips om vad det skulle kunna vara.När jag går med inlägg utomhus blir det lite bättre. Inomhus går jag med Birkenstocksandaler med tjocka raggsockor i och detta går ganska bra.
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Nej, även här måste man utesluta att det rör sig om en överbelastningsskada i fötterna pga för hög belastning men framförallt om det finns risk att du utvecklar en skelettuttunning (osteoporos). Benskörhet kan komma i din ålder och ge svåra besvär når du belastar och rör dig. Be om en röntgen på dina framfötter men framförallt be om en remiss för en bentäthetsmätning.

Marie Ann (57) fortsätter diskussionen:
Jag skrev för ett tag sedan om min spondartrit och nu har jag en komplikation med ont i framfoten. Röntgen visade ingenting och inte heller prover. Min sjukgymnast tyckte att smärtan framför allt satt på metacarpalbenen och funderade på benhinneinflammation. Kan man ha det i dessa ben? Själv har jag idag hittat en mycket smärtande punkt under foten precis mellan dig 3 och 4. Kan det ändå vara Morbus Morton? Jag tycker inte att andra provokationstest stämmer riktigt. Min reumatolog skriver remiss till ortoped; kanske det finns någon bot? NSAID går inte längre pga magen och jag vet inte heller om det hjälpte så mycket för foten men det känns ju alltid bra i kroppen f.ö när man har en spondartrit.

Christer Hjortsberg fortsätter att svara:
Nej jag tror fortfarande att detta kan vara en spricka i de s.k metatarsalbenen.
Din beskrivning av att röntgen inte visade några förändringar talar inte emot detta. Sprickor syns inte på röntgen. Liksom Mb Morton är även detta en lokaliserad förändring som ofta sitter lite längre fram i foten precis under själva utbuktningen av benet mot leden. Det kan vara mycket svårt att skilja dessa skador åt och ibland måste en ortoped titta flera gånger innan man kan bestämma sig.

Det låter INTE reumatiskt och jag skulle hellre be en duktig ortoped titta på dina fötter igen. Be om en remiss till en ortoped för en undersökning det kommer att vara det enda sättet att kunna ge dig en säker diagnos.
Marie Ann (57) tackar för svar och tips om benskörhet: Var hos ortoped mitten av december. Han misstänkte synovit MTP 2 och jag fick en cortisonspruta i leden. Omedelbar förbättring när det gäller den svåra skärande smärtan vid gång. Har nu mest en del domningar kvar i båda framfötterna mest den andra foten.Det är ju mkt stor förbättring eftersom jag nu kan motionera genom att gå igen. Tack för tipset om benskörhet. Gjorde en mätning på hela kroppen för många år sedan och har ju varit efter menopaus länge sedan dess. Dessutom skall ju spondartriten predisponera för osteoporos.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress