Ange ditt sökord

Annons:

Marie (38) har haft ulcerös kolit sedan 18 års ålder:

Vid skov börjar det med molande magvärk varje dag till fruktansvärda tarmkramper, då tarmen bara släpper ut diarré i intervaller. Sedan kommer kramperna igen och det gör så fruktansvärt ont. Hela min kropp blir genomsvettig och det svartnar för ögonen. Min man måste sitta och hålla i mig. Jag har fått Papaverin och Ketogan, men dessa hjälper inte akut. Då jag inte vet när det ska börja "krampa", har jag även fått åka in på sjukhuset och fått morfinspruta, men detta är svårt då jag inte kan komma från toaletten pga smärtorna. Hjälp mej; jag är så rädd när jag är ensam hemma med små barn.

Skrivet av Michael Wedén...
De flesta patienter som har haft sjukdomen så länge som du, brukar ha ett ganska lugnt förlopp och brukar känna igen sin sjukdom väl. När man drabbas av skov kan också lämplig behandling sättas in tidigt och "mota Olle i grind". Det är väldigt ovanligt att behöva ge morfinpreparat till patienter med ulcerös kolit. Med en bra grundbehandling borde man kunna minska dina skov. Fråga din läkare efter andra behandlingsalternativ!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: