Ange ditt sökord

Annons:

Marie (38) har haft ulcerös kolit sedan 18 års ålder:

Vid skov börjar det med molande magvärk varje dag till fruktansvärda tarmkramper, då tarmen bara släpper ut diarré i intervaller. Sedan kommer kramperna igen och det gör så fruktansvärt ont. Hela min kropp blir genomsvettig och det svartnar för ögonen. Min man måste sitta och hålla i mig. Jag har fått Papaverin och Ketogan, men dessa hjälper inte akut. Då jag inte vet när det ska börja "krampa", har jag även fått åka in på sjukhuset och fått morfinspruta, men detta är svårt då jag inte kan komma från toaletten pga smärtorna. Hjälp mej; jag är så rädd när jag är ensam hemma med små barn.

Skrivet av Michael Wedén...
De flesta patienter som har haft sjukdomen så länge som du, brukar ha ett ganska lugnt förlopp och brukar känna igen sin sjukdom väl. När man drabbas av skov kan också lämplig behandling sättas in tidigt och "mota Olle i grind". Det är väldigt ovanligt att behöva ge morfinpreparat till patienter med ulcerös kolit. Med en bra grundbehandling borde man kunna minska dina skov. Fråga din läkare efter andra behandlingsalternativ!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Gaser i magen

Jag har en pojke på 6 år som ofta får gaser i magen, och som känner sig spänd och uppblåst. Vi lyckas inte riktigt hitta vad det kan bero på? Jag försöker inkludera mat som är lätt för magen men känns som inget fungerar riktigt. Finns det läkemedel mot magbesvär för barn eller har du något annat tips på hur jag kan hjälpa honom med detta?

Mage & Tarm

Tarmfickor

Hej! Min väninna har drabbats av tarmfickor och jag undrar vad det är. Hon har till och med varit inne på sjukhus en sväng och då fått rådet att undvika livsmedel med skaldelar, hinnor och frön, men inte mer hjälp än så. Jag är i samma ålder som henne och blir ju lite orolig över att jag själv har tarmfickor. Kan jag göra någonting för att undvika att drabbas? Hälsar Elisabeth

Mage & Tarm

Hjälp vid IBS-besvär

Har en dotter som har diagnos IBS. Finns det någon hjälp att få? Som mamma känner man sig hjälplös när ens vuxna dotter (27 år) ringer och bryter ihop när så mycket för henne förstörs. Hon litar inte på magen och tror att hon ska bajsa på sig. Hon har även migrän sedan barndom som jag tror kan ha bidragit till detta pga medicineringen. Hon har sökt hjälp flera gånger och provat diverse dieter som LCHF, laktos med mera. Vad bör vi göra? VC och akuten har hon redan besökt ett antal gånger. Hälsningar från en oroande mor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!