Ange ditt sökord

Annons:

Maken berättar att G.B. (kvinna 69) har ett konstaterat magmunsbråck:

Vad göra åt detta? Hon har inga utpräglade problem när hon tar medicinen Nexium 20 mg men skall hon behöva använda denna medicin livslångt? Besväret som hon har är sura uppstötningar och hon tål inte vilken mat som helst och då speciellt hårt stekt mat, för då kommer även magsmärtor.

Skrivet av Michael Wedén...
Om din hustrus besvär försvinner med Nexium, men återkommer när hon slutar, så talar det för att behandlingen bör fortsättas. De allra flesta får tillbaka sina besvär ganska snabbt om behandlingen sätts ut, eftersom den inte påverkar grundorsaken. En operation skulle kunna åtgärda problemet, men i hennes ålder är oftast medicinering att föredra. Att fortsätta med behandlingen innebär inte alltid att man måste äta medicin varje dag. En vanlig behandlingsmodell är att ta medicinen vid behov, dvs när symtomen kommer, men inte om hon är symtomfri. Behovet av medicin varierar ganska mycket mellan olika individer. En annan sak är att försöka se över sin livsstil, t.ex genom att undvika sena och stora måltider. Det kan minska behovet av medicinering.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: