Ange ditt sökord

Annons:

“Magont” (kvinna 50) är orolig för ett ev allvarligt problem med sin mage:

I våras kände jag mig ofta uppspänd och olustig högt upp i magen under revbenen och prövade Samarin med god effekt. Nu i höst kom känslan tillbaka. Nu är det värre och Samarin har ingen eller bara väldigt kort effekt. Jag är uppspänd och har ont i övre delen av magen, även upp bakom revbenen. Magen känns öm och svullen. Känner mig ofta hungrig med sug och ibland riktiga kramper, men jag mår illa och får ont mitt i magen efter maten. Två gånger har jag efter en lite större måltid på kvällen mått så illa att jag behövt kräkas. Kaffe ger smärtor och väldiga gaser. Annars har jag inte problem med gaser, trots att magen känns uppspänd och svullen. Alkohol och vin har jag också slutat med; då jag får så ont att jag behöver kräkas. Öl verkar däremot lite lugnande och kan ibland lindra känslan av uppspändhet. Besvären kom i samband med förändring på jobbet där det helt plötsligt blev väldigt oklart vad som förväntades av mig. Detta är nu utrett men kvar är min onda, oroliga mage. Försöker äta någorlunda snäll mat och små portioner. Fet mat går inte, inte heller råa grönsaker, och lax som jag alltid älskat ger ett fruktansvärt illamående. Bäst är kokt vit fisk, kokt kyckling och gröt. Hur kommer jag tillrätta med mitt magonda, som verkligen begränsar mitt liv?

Skrivet av Michael Wedén...
Magbesvär kan hänga samman med yttre omständigheter och det är inte säkert att besvären går över på en gång, även om du skriver att orsakerna är utredda nu. Har man otur kan magbesvären bli långvariga. Eftersom det rör sig om nytillkomna besvär som inte vill gå över, så rekommenderar jag att du undersöks med t.ex en gastroskopi. Kräkningar brukar man uppfatta som ett s.k alarmsymtom, som alltid skall föranleda gastroskopi utan fördröjning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: