Ange ditt sökord

Annons:

“Magbesvär” (Man 52) har kända divertiklar i fr.a den s-formade delen av tarmen:

Jag låg inne för två år sedan med en inflammation i dessa. Då gjordes en datortomografi och tjocktarmsröntgen och inget nytt hittades. Koloskopi har gjorts tidigare. I slutet av maj fick jag en ny inflammation och har sedan dess inte känt mig bra. Jag har gaser och omväxlande lös eller hård avföring, men magen sköter sig bra varje morgon. Men jag har ihållande dova smärtor i vänster sida och även mitt i underlivet. Är uppsatt för ny koloskopi men inte förrän om ett halvår. Finns det något man kan göra för att lindra problemen under tiden?

Skrivet av Michael Wedén...
När man har haft upprepade inflammationer i divertiklar (fickor på tjocktarmen), kan det uppstå ärrläkning och trängsel i det aktuella tarmområdet. Det kan yttra sig som smärtor i området, eftersom tarminnehållet får svårt att passera. Man måste nog göra en ny undersökning för att ta reda på hur det ser ut. Behandling med bulkmedel (fiberpreparat) gör tarminnehållet mjukare och kan minska besvären. Om du har mycket besvär och tarmen skulle visa sig vara trång, kan det åtgärdas med operation. Man brukar bara operera bort ett parti av tarmen och riskerar inte stomi (påse på magen).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Gaser i magen

Jag har en pojke på 6 år som ofta får gaser i magen, och som känner sig spänd och uppblåst. Vi lyckas inte riktigt hitta vad det kan bero på? Jag försöker inkludera mat som är lätt för magen men känns som inget fungerar riktigt. Finns det läkemedel mot magbesvär för barn eller har du något annat tips på hur jag kan hjälpa honom med detta?

Mage & Tarm

Tarmfickor

Hej! Min väninna har drabbats av tarmfickor och jag undrar vad det är. Hon har till och med varit inne på sjukhus en sväng och då fått rådet att undvika livsmedel med skaldelar, hinnor och frön, men inte mer hjälp än så. Jag är i samma ålder som henne och blir ju lite orolig över att jag själv har tarmfickor. Kan jag göra någonting för att undvika att drabbas? Hälsar Elisabeth

Mage & Tarm

Hjälp vid IBS-besvär

Har en dotter som har diagnos IBS. Finns det någon hjälp att få? Som mamma känner man sig hjälplös när ens vuxna dotter (27 år) ringer och bryter ihop när så mycket för henne förstörs. Hon litar inte på magen och tror att hon ska bajsa på sig. Hon har även migrän sedan barndom som jag tror kan ha bidragit till detta pga medicineringen. Hon har sökt hjälp flera gånger och provat diverse dieter som LCHF, laktos med mera. Vad bör vi göra? VC och akuten har hon redan besökt ett antal gånger. Hälsningar från en oroande mor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!