Ange ditt sökord

Annons:

“Magbesvär” (Man 52) har kända divertiklar i fr.a den s-formade delen av tarmen:

Jag låg inne för två år sedan med en inflammation i dessa. Då gjordes en datortomografi och tjocktarmsröntgen och inget nytt hittades. Koloskopi har gjorts tidigare. I slutet av maj fick jag en ny inflammation och har sedan dess inte känt mig bra. Jag har gaser och omväxlande lös eller hård avföring, men magen sköter sig bra varje morgon. Men jag har ihållande dova smärtor i vänster sida och även mitt i underlivet. Är uppsatt för ny koloskopi men inte förrän om ett halvår. Finns det något man kan göra för att lindra problemen under tiden?

Skrivet av Michael Wedén...
När man har haft upprepade inflammationer i divertiklar (fickor på tjocktarmen), kan det uppstå ärrläkning och trängsel i det aktuella tarmområdet. Det kan yttra sig som smärtor i området, eftersom tarminnehållet får svårt att passera. Man måste nog göra en ny undersökning för att ta reda på hur det ser ut. Behandling med bulkmedel (fiberpreparat) gör tarminnehållet mjukare och kan minska besvären. Om du har mycket besvär och tarmen skulle visa sig vara trång, kan det åtgärdas med operation. Man brukar bara operera bort ett parti av tarmen och riskerar inte stomi (påse på magen).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: