Lou-Lou (kvinna 54) har bl a fibromyalgi men även KOL och allergi:

Lou-Lou (kvinna 54) har bl a fibromyalgi men även KOL och allergi:

Lou-Lou (kvinna 54) har bl a fibromyalgi men även KOL och allergi:

För några år sedan uppdagades också att jag har KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och är allmänt överkänslig för ljud, ljus, lukter m.m. Trots allt är jag vetgirig och försöker se sambandet i min livsföring. Jag har flera gånger, när jag druckit något glas vin eller lättöl, fått ordentlig allergireaktion bl.a i ansiktet. Jag blir flammande röd och känner i hela kroppen när det kommer. Det kommer ganska omgående och försvinner efter någon timme eller så. Jag såg att en norsk undersökning har visat på att E-ämnen kan vara anledningen. Jag tyckte detta var intressant och blev också lite fundersam för jag har även märkt symtom när jag ätit lösgodis. Kan det ha något samband? Finns något att läsa på svenska om detta? Vore tacksam för svar inte minst för att stilla min nyfikenhet och kanske förmedla ett samband.
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det du beskriver ter sig som ett vanligt fenomen för de människor som fått diagnosen FIBROMYALGI. Detta är ju ett brett spektrum av störningar som uttrycker sig på olika sätt. En del människor upplever smärta, andra trötthet och många upplever överkänslighet mot vissa födoämnen och drycker. Denna känslighet varierar mycket mellan individer men den finns hos alla - mer eller mindre.

Det du beskriver när man dricker vin är typiskt. Vin innehåller s.k flaviner, dvs ämnen som är bundna till druvskalet och finns där i riklig mängd. Många reagerar på dessa ämnen precis som du beskriver, med hudrodnad men i mycket mildare form. Godis innehåller också många färgämnen som ger dig allergikänningar. Du delar alltså detta med många människor, men det är din FIBROMYALGI som är orsaken till att just dina besvär är värre.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress