Linda (31) har glutenallergi sedan 15 år tillbaka och har nu fått ett stort problem:

Linda (31) har glutenallergi sedan 15 år tillbaka och har nu fått ett stort problem:

Linda (31) har glutenallergi sedan 15 år tillbaka och har nu fått ett stort problem:

Jag bor nämligen i ett landsting där man får maten på recept, vilket är helt perfekt. Doktorn ville helt plötsligt se min 15 år gamla journal. "Inga problem", sa jag och fixade den. Nu till mitt problem: i journalen stod att Linda med största sannolikhet har celiaki - och detta räcker tydligen inte för att behålla mina recept, så nu skall jag äta vanlig mat i tre månader för att få en "riktig" diagnos. Jag undrar: Kan han utsätta mig för detta? Kan jag på något sätt komma undan denna tortyr? Om inte, finns det något annat sätt för mig att underlätta mina tre månader, typ något man kan äta för att slippa spy i tre månader? Jag känner mig i alla fall helt hjälplös och just nu funderar jag på om det verkligen är värt att få några recept.
Skrivet av Michael Wedén...
Vi använder olika sätt att ställa diagnos på sjukdomar och när det gäller celiaki är det viktigaste sättet att ta vävnadsprover från tunntarmen. Ibland nöjer vi oss med blodprover tillsammans med patientens symtom. Nu är tyvärr inte allting svart eller vitt, och det kan vara så att resultatet av vävnadsproverna är svårtolkat och läkaren också måste använda sitt kliniska omdöme.

Jag tycker att ditt fall är ett exempel på dåligt omdöme från landstingets sida. Om din läkare för 15 år sedan ställde en diagnos och behandlingen (diet) varit effektiv, tycker jag att det är helt orimligt att kräva "ny" diagnos. Glutenfri kost är knappast något som missbrukas. Många landsting försöker av naturliga skäl komma ifrån kostnaderna för bidrag och alla landsting subventionerar inte denna diet. Vill man dra ner på subventionerna skall man stå för det gentemot väljarna och inte utsätta patienterna för undersökningar som kostar pengar och dessutom leder till obehag. Skulle möjligen ett intyg från en mag/tarm-specialist hjälpa? Be i så fall om en remiss! Ta med dig dina gamla journaler!

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress