Ange ditt sökord

Annons:

Lg (kvinna 36) frågar om skillnader mellan antidepressiva läkemedel:

Vad det är för skillnad på Cipramil och Cipralex. Jag har läst att vissa landsting inte vill låta sina doktorer skriva ut Cipralex för att den är för dyr. Men vari består skillnaden? Undrar också hur det kan komma sig att de olika antidepressiva medicinerna kan verka så olika från patient till patient när de ska ha ungefär samma innehåll?

Skrivet av Hjortsberg...
Cipralex är en s.k. isomer av Cipramil. Det betyder att den är kemiskt spegelvänd och att det har rapporterats färre biverkningar hos de patienter som fått denna medicin utskriven. Själva medicinen har i sig ingen större skillnad i effekt men preparatet kostar lite mer och nu vill landstingen bara betala för den billigaste medicinen, oavsett resultat och biverkningar för en viss grupp av patienter. Du kan ju förstås själv betala mellanskillnaden om du tror, eller din läkare tycker, att just du skulle ha större nytta av denna typ av skillnad i din medicin.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: