Ange ditt sökord

Annons:

Kvinna (62) har sedan flera år haft smak- och luktförändringar och varit täppt i vänster näsborre.

Jag har sökt läkare vid ett par tillfällen men ej fått någon diagnos. Jag har använt nässpray med kortison utan att det har hjälpt. Det som förut har varit gott smakar numera väldigt illa; det gäller främst frukt, grönsaker och bär beroende på om det är färskt, fryst eller konserverat. Vad gäller lukter är det nästan outhärdligt att vara i närheten av någon med parfym; jag kan inte använda parfymerade tvätt- och rengöringsmedel. Vore tacksam för att få veta något om vad mina besvär kan bero på.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Förändrad smak eller lukt kan ibland bero på infektioner i näsa-bihålor eller svalget. Vissa mediciner kan också ge upphov till förändrade smak- eller luktupplevelser. Ibland kan besvären komma efter kraftigt slag mot huvudet. Fenomenet kallas parosmi på läkarspråk. Det kan vara svårt att komma tillrätta med den här typen av besvär, men du bör i alla fall låta en öron-näsa-hals-specialist undersöka dig för att se om det kan bero på exempelvis en infektion som kan vara behandlingsbar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Kol och pollen

Om man har kol, kan man bli känslig för pollen och gör detta att man hostar mer?

Hud & Hår

Kan kosten hjälpa mot eksem?

Båda mina döttrar, 7 och 9 år gamla, lider av eksem. Vi har testat flera olika krämer och vissa fungerar bättre än andra, men jag undrar vad du egentligen skulle säga är effektivast när det kommer till att lindra eksem? Finns det någonting i kosten som skulle kunna hjälpa?

Luftvägarna & Allergi

Kan jag förbereda mig för allergisäsongen?

Äntligen är den mörkaste tiden över och vi går mot en ljusare vår. Jag älskar våren och allt som har med det att göra, förutom en sak: allergi! Jag blir så fruktansvärt allergisk och det rinner i både ögon och näsa. Nu vill jag vara ute i god tid och undrar, finns det något sätt att rusta sig inför den kommande allergisäsongen?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: