Ange ditt sökord

Annons:

Kvinna (62) har sedan flera år haft smak- och luktförändringar och varit täppt i vänster näsborre.

Jag har sökt läkare vid ett par tillfällen men ej fått någon diagnos. Jag har använt nässpray med kortison utan att det har hjälpt. Det som förut har varit gott smakar numera väldigt illa; det gäller främst frukt, grönsaker och bär beroende på om det är färskt, fryst eller konserverat. Vad gäller lukter är det nästan outhärdligt att vara i närheten av någon med parfym; jag kan inte använda parfymerade tvätt- och rengöringsmedel. Vore tacksam för att få veta något om vad mina besvär kan bero på.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Förändrad smak eller lukt kan ibland bero på infektioner i näsa-bihålor eller svalget. Vissa mediciner kan också ge upphov till förändrade smak- eller luktupplevelser. Ibland kan besvären komma efter kraftigt slag mot huvudet. Fenomenet kallas parosmi på läkarspråk. Det kan vara svårt att komma tillrätta med den här typen av besvär, men du bör i alla fall låta en öron-näsa-hals-specialist undersöka dig för att se om det kan bero på exempelvis en infektion som kan vara behandlingsbar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: