Ange ditt sökord

Annons:

Kvinna (62) har sedan flera år haft smak- och luktförändringar och varit täppt i vänster näsborre.

Jag har sökt läkare vid ett par tillfällen men ej fått någon diagnos. Jag har använt nässpray med kortison utan att det har hjälpt. Det som förut har varit gott smakar numera väldigt illa; det gäller främst frukt, grönsaker och bär beroende på om det är färskt, fryst eller konserverat. Vad gäller lukter är det nästan outhärdligt att vara i närheten av någon med parfym; jag kan inte använda parfymerade tvätt- och rengöringsmedel. Vore tacksam för att få veta något om vad mina besvär kan bero på.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Förändrad smak eller lukt kan ibland bero på infektioner i näsa-bihålor eller svalget. Vissa mediciner kan också ge upphov till förändrade smak- eller luktupplevelser. Ibland kan besvären komma efter kraftigt slag mot huvudet. Fenomenet kallas parosmi på läkarspråk. Det kan vara svårt att komma tillrätta med den här typen av besvär, men du bör i alla fall låta en öron-näsa-hals-specialist undersöka dig för att se om det kan bero på exempelvis en infektion som kan vara behandlingsbar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: