Ange ditt sökord

Annons:

Kommer jag nånsin att må bättre?

Hej! Jag har i många år lidit av depression o ångest. Har provat ett antal olika mediciner men blir inte bättre. Nu har jag dessutom börjat sova dåligt o har dödsångest. Har hjälp mot sömnen med stilnoct men har ätit den ganska länge o tycker inte den hjälper mig längre. Är ganska frustrerad o undrar om jag nånsin kommer att må bättre! Förslag på vad jag ska göra? TAck på förhand mvh Anna, 45 år

Om sömnstörningen är framträdande och du inte har tillfredställande effekt av "vanliga" sömnmedel så kan agomelatin (Valdoxan®) övervägas.Det är ett relativt nytt antidepressivt läkemedel som till en del verkar genom att normalisera sömnrytmen. Före ett sånt övervägande bör man dock, som alltid vid långvariga och svårbehandlade tillstånd, noga ompröva diagnosen. Är det en "vanlig" depression? Vid återkommande depressioner som svarar dåligt på antidepressiva ska diagnosen Bipolär sjukdom typ II alltid tas under övervägande. Vidare bör man inte nöja sig med att konstatere att det finns mycket ångestsymtom utan genom noggrant utfrågande ta reda på om det finns ett samtidigt ångestsyndrom, tex GAD (Generaliserat Ångestsyndrom). Alkoholvanor är också något som rutinmässigt bör gås igenom.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 12 december, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.