Ange ditt sökord

Annons:

Klarar jag på egen hand?

Jag äter Cymbalta sedan 2008, 60 mg per dag. Jag har inte längre någon läkarkontakt eftersom den som skrev ut medicinen var knuten till behandlingen som är avslutad. Jag undrar hur jag ska kunna trappa ned på medicineringen? Klarar jag det på egen hand? Jag är tillbaka i arbete på heltid sedan 2 år och mår bra. (Kvinna 50år)

risken för utsättningsbiverkningar varierar mellan olika antidepressiva, cymbalta brukar i allmänahet inte ge några större problem. Grundregeln är förstås att avslut och nedtrappning bör göras i samråd med en behandlare, ifall några problem tillstöter i form av fysiska symtom eller i form av återfall i depression . En allmän regel vid avslut är annars att man trappar med i dossteg som styrkorna tillåter, dvs exvis från 60 till 30 mg under någon vecka och därefter helt sätta ut efter ytterligare en vecka. Om ngt besvärligt utsättningssymtom tillstöter så återgår man tillfälligt till den högre dosen och avvaktar några dagar, ev med ytterligare förlångsammad utsättning (ex varannan dag 30 o vad 60 etc).

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 8 mars, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.