Ange ditt sökord

Annons:

Klaramor (35) har efter graviditet i höstas fått mer och mer problem med lederna:

De sista tre månaderna av graviditeten upplevde jag besvär från fingrar (stela och ömma efter vila), ländrygg och höfter som är ömma och stela. Jag kan inte ligga bekvämt på rygg och problemen kvarstår ännu åtta månader efter förlossningen, då mitt barn dog pga av blodproppar i moderkakan.

Lätt förhöjda värden av lupus antikoagulans och lågt protein S har konstaterats. Jag hade ANA 40. Jag har utretts för ev SLE (autoimmun sjukdom) men har förmodligen inte det. Ledbesvären har blivit värre, särskilt under sommaren. Nu är också fötterna stela och ömma, efter vila (bättre efter rörelse), och jag har också börjat känna besvär i de flesta leder: handleder, fingrar (igen), tåleder, axlar och nacke (som är stel) samt knän. I alla dessa leder sticker det till, pulserande, eller bultar några gånger innan det flyttar till nästa led.

Sedan många år har jag tarmproblem, troligen IBS (irritabel tarm). Jag har också haft Graves' sjukdom (struma) och endometrios (livmoderdefekt). Jag har nu också ont i bröstet till och från, ofta när jag andas, och jag har också högt blodtryck. Jag har haft nässelutslag utan allergi ett par gånger (senast vinter 2003). Jag har ibland små blåsor i munnen men har inte fått några eksem av solen denna sommar. Vad kan mitt tillstånd vara om det inte är SLE? Någon förklaring måste väl finnas till ledvärken?

Srkivet av Hjortsberg...
Det är svårt att skilja ut vad som kan vara orsaken till dina besvär. Det finns en möjlighet att de kan vara uttryck för en reumatisk reaktion efter din förlossning och att den reaktionen nu besvärar dig i dina leder. Detta kan kräva en omfattande, djupare analys och bedömning av en erfaren reumatolog.

Det som "stör" bilden är ju att du har drabbats av ett svårt psykiskt trauma - att du har förlorat ett barn. Den psykiska press som detta innebär kan mycket väl maskera och accentuera olika reaktioner i kroppen, så att det inte blir lätt att avgöra om det är en kroppslig sjukdom eller en strikt psykisk stressreaktion - eller en kombination av dessa två saker.

Du MÅSTE börja med att få en bedömning av en reumatolog. Känner han att det dessutom krävs en medbedömning av en psykiatriker kan detta vara avgörande för att komma rätt i den kliniska bedömningen. Tag kontakt med en reumatolog eller begär en remiss - så här kan du bara inte ha det!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: