Ange ditt sökord

Annons:

Kjell Carlsson (63) har en reflux-sjukdom i matstrupen (esofagus):

Man har mätt syran i matstrupen som var påverkad. Om man skall operera: vad finns det för metoder? Just nu har jag haft besvär víd tre tillfällen med brännande smärta, kräkningar och kramper i magtrakten. Kan det bero på refluxen eller något annat?

Skrivit av Michael Wedén...
Nu för tiden är den vanligaste operationstypen att göra ett ingrepp med titthål (laparoskopi). På senare år har man också testat enklare operationer med hjälp av gastroskopi. Man kan t.ex sätta suturer (stygn) i övre magmunnen, eller spruta in ett ämne som komprimerar i samma område. Dessa metoder är dock nya och ännu inte så beprövade.

Viktigare än operationsmetod är att man opererar ”rätt” patient, dvs att man verkligen har kunnat konstatera att symtomen beror på refluxen. Det skall inte heller finnas några viktiga skäl som talar mot operation. Vill man göra en grov bedömning kan man säga att de som svarat bäst på läkemedel också svarar bäst på operation. Å andra sidan kan man naturligtvis överväga om en anpassad medicinering inte är ett lika bra alternativ.
Jag tycker inte att dina symtom säkert kan sägas bero på refluxen. Man bör väga det mot resultatet av syramätningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Gaser i magen

Jag har en pojke på 6 år som ofta får gaser i magen, och som känner sig spänd och uppblåst. Vi lyckas inte riktigt hitta vad det kan bero på? Jag försöker inkludera mat som är lätt för magen men känns som inget fungerar riktigt. Finns det läkemedel mot magbesvär för barn eller har du något annat tips på hur jag kan hjälpa honom med detta?

Mage & Tarm

Tarmfickor

Hej! Min väninna har drabbats av tarmfickor och jag undrar vad det är. Hon har till och med varit inne på sjukhus en sväng och då fått rådet att undvika livsmedel med skaldelar, hinnor och frön, men inte mer hjälp än så. Jag är i samma ålder som henne och blir ju lite orolig över att jag själv har tarmfickor. Kan jag göra någonting för att undvika att drabbas? Hälsar Elisabeth

Mage & Tarm

Hjälp vid IBS-besvär

Har en dotter som har diagnos IBS. Finns det någon hjälp att få? Som mamma känner man sig hjälplös när ens vuxna dotter (27 år) ringer och bryter ihop när så mycket för henne förstörs. Hon litar inte på magen och tror att hon ska bajsa på sig. Hon har även migrän sedan barndom som jag tror kan ha bidragit till detta pga medicineringen. Hon har sökt hjälp flera gånger och provat diverse dieter som LCHF, laktos med mera. Vad bör vi göra? VC och akuten har hon redan besökt ett antal gånger. Hälsningar från en oroande mor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!