Ange ditt sökord

Annons:

Karin (40) är ofta förkyld och ”virusarna” utvecklas oftast till en bakterieinfektion, lunginflammation eller övre luftvägsinfektion:

Går jag till läkaren för tidigt säger de att det är virus och inget att göra. Det är som att jag bara kan sitta och vänta på att det utvecklas till en bakterieinfektion. Då sätts pencillin in. Det är inte så att jag vill ha penicillin, men det är ett stort problem. Jag kan inte "bara" bli förkyld. Varför blir det så här och vad kan jag göra för att förekomma, så att virusen INTE utvecklas till en infektion? Jag röker inte och har aldrig gjort det.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Det är inte helt ovanligt med så kallade långdragna förkylningar som inte vill gå över. Många med långdragna förkylningar har i botten en inflammation i slemhinnan som kan bero på allergi eller överkänslighet. Infektionen, ofta virus gör att inflammationen i slemhinnan ökar. Kroppen har sedan svårt att stänga av inflammationen även om infektionen är borta och det leder till långdragen nästäppa, snuva och trötthet. Om man har en sådan benägenhet kan det vara en fördel att använda en kortisonspray till näsan. Den kan minska inflammationen i nässlemhinnan och på så vis minskar snuva och täppa.

Om det här stämmer in på dig bör du göra en allergiutredning. En annat problem vid svårare infektioner kan vara att man har ett nedsatt infektionsförsvar. Kroppen kan då inte bekämpa infektionen på ett normalt sett. Det kan bero på brist på så kallade immunglobuliner (antikroppar) mot bakterier. Här kan man ta vissa blodprover för att kolla detta. Men immunförsvaret är mycket komplicerat uppbyggt och vår kunskap är begränsad så många gånger hittar man inget fel i testerna trots att man som patient ofta blir infekterad.

Mitt förslag är att du försöker vända dig till samma läkare som har sett hur dina förkylningar utvecklas och kanske behöver man vara mer frikostig med antibiotika. Eventuellt kontakta en infektionläkare för utredning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: