Ange ditt sökord

Annons:

Karin (39) är orolig för sin yrsel som liknar sjösjuka:

Jag har under en veckas tid känt att jag håller på att svimma. Det är som vatten långt inne i öronen (inget sus) och jag får en känsla lik sjösjuka. Det gungar och jag förlorar kontrollen över världen och vid vissa tillfällen "kallnar" armar och ben. Har sökt hjälp på vårdcentral där man tagit olika blodprover m.m men provsvaren är normala: något sänkt blodtryck, men inte onormalt lågt. Vidare kan jag sova hur länge som helst i sträck. Min yrsel är fruktansvärt skrämmande och jag är nu hemma från arbetet ett par dagar. Jag har inte kräkts och har ingen direkt huvudvärk, utan det bara gungar. Jag är väldigt orolig och undrar vad det kan vara och vart jag ska vända mig för att få hjälp.

Skrivet av Christer Hjortsberg..
Det du beskriver ter sig närmast som symtom på "panikattack". Det som är så typiskt för en sådan är just mängden av olika symtom och upplevelser som kommer plötsligt. Detta är ofta ett uttryck för en psykiskt pressad situation, där de fysiska reaktionerna är ett sätt för kroppen att bli av med en ansamlad spänning som man inte kan kontrollera. Det är helt riktigt att Vårdcentralen kan bekräfta att alla dina prover är normala - och det känns ju skönt, för då vet du att det inte föreligger någon annan sjukdom eller risk. Du måste söka en läkare som förstår varför du känner dig så här och sedan måste du få hjälp av en psykolog eller psykiatriker att "bena upp" dina problem så att dessa attacker inte återkommer.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: