Ange ditt sökord

Annons:

Kan p-piller skjuta upp klimakteriet?

Hej! Jag är en kvinna på 46 år som undrar om jag, trots minipiller (pga endometrios) kan hamna i klimakteriet?

Klimakteriet, det vill säga den sista menstruationen, inträffar vanligen mellan 40 till 60 års ålder. I genomsnitt har en kvinna sin sista menstruation vid 51 års ålder. Behandling med hormonella preventivmedel skjuter inte upp och förhindrar inte klimakteriet, det inträffar ändå i samma ålder som kroppen “planerat” från början. Om du står på minipiller (eller kanske är det mellanpiller med tanke på din endometrios?) är du kanske helt blödningsfri och vet inte hur det är med eventuella menstruationer. Men klimakteriesymtom som svettningar, vallningar, torra slemhinnor, sömnsvårigheter och så vidare brukar en kunna känna av ändå, eftersom hormonet i minipiller/mellanpiller inte kan maskera de symtomen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 14 december, 2022 Publicerad: 14 december, 2022

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Jag har inte fått någon mens på 3 månader

Jag har inte fått någon mens på 3 månader. Gjorde ett graviditetstest i dag, och jag är inte gravid. Vad kan jag göra?

Kvinnans hälsa

Kissar flera gånger nattetid

Hej! Går upp flera gånger och kissar på natten , finns det någon hjälp mot det? Är kvinna, 56 år.

Kvinnans hälsa

Hur undviker jag svamp i underlivet?

Jag har väldigt lätt att få svamp i underlivet, och att bada och gå runt i blöta bikinitrosor brukar inte göra saken bättre. Jag undrar vad dina bästa tips för att undvika och bota svamp är?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: