Ange ditt sökord

Annons:

Kan p-piller skjuta upp klimakteriet?

Hej! Jag är en kvinna på 46 år som undrar om jag, trots minipiller (pga endometrios) kan hamna i klimakteriet?

Klimakteriet, det vill säga den sista menstruationen, inträffar vanligen mellan 40 till 60 års ålder. I genomsnitt har en kvinna sin sista menstruation vid 51 års ålder. Behandling med hormonella preventivmedel skjuter inte upp och förhindrar inte klimakteriet, det inträffar ändå i samma ålder som kroppen “planerat” från början. Om du står på minipiller (eller kanske är det mellanpiller med tanke på din endometrios?) är du kanske helt blödningsfri och vet inte hur det är med eventuella menstruationer. Men klimakteriesymtom som svettningar, vallningar, torra slemhinnor, sömnsvårigheter och så vidare brukar en kunna känna av ändå, eftersom hormonet i minipiller/mellanpiller inte kan maskera de symtomen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 14 december, 2022 Publicerad: 14 december, 2022

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Måste man ta antibiotika vid urinvägsinfektion?

Måste man ta antibiotika när man har urinvägsinfektion? Och är det farligt att ha samlag när man har urinvägsinfektion även om det är samma person?

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: