Ange ditt sökord

Annons:

Kan inte lyfta armen – inte ens vid enklare rörelser – vad kan det vara för fel?

har smärta i min högra arm dag som natt kan inte lyfta den ex när jag ska kamma mig vaknar på natten om jag kommer åt armen har varit till läkare fick två kortisonsprutor men det är lika illa ändå vad kan det vara för fel,ömmar även i armhålan.m.vh.en som behöver armen både på jobbet(personlig ass) och hemma på min gård med stor arbetsbelastning.

Det skulle kunna röra om en så kallad "frozen shoulder". Orsaken till frusen axel inte klarlagd men man vet att sjukdomstillståndet kan uppstå efter ett yttre våld, till exempel att man ramlar på armen eller axeln (trauma) eller efter annan onormal påfrestning (överbelastning) där sambandet mellan händelse och effekt verkar eller är misstänkt klarlagt. Sjukdomen kan även komma utan klar orsak – så kallad idiopatisk frusen axel. Den vanligaste åldern för män som sökt för axelbesvär är mellan 55-64 år och för kvinnor är det vanligast mellan 45-74 års ålder.

Frusen axel har ett självläkande förlopp om patienten står ut med smärta, värk och nedsatt rörlighet. Prognosen vid frusen axel är god. Sjukdomen läker ut av sig själv, vanligtvis inom 5-26 månader. Besvären kan lindras och sjukdomstiden kan förkortas genom behandling. Generellt gäller att ju tidigare insats mot besvären sätts in desto snabbare kan sjukdomsförloppet avkortas och besvären lindras. En axelsmärta med okänd upprinnelse och som inte avklingar under en två-veckorsperiod kan vara skäl att söka för.

Det finns andra sjukdomar som gör oss mottagligare att drabbas av frusen skuldra. Man vet att risken för att få frusen axel ökar om man har diabetes eller thyroideasjukdom, Be Din läkare att undesöka Dig och Din axelaxeln så att man kan utesuta eller fastställa diagnosen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 15 maj, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!