Ange ditt sökord

Annons:

Kan endometrios öka risken för cancer?

Hej!
Jag har ända sedan unga dagar haft problem med endometrios ( chokladcysta) på äggstockarna och har också opererats för detta flertal gånger. Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet? Löper man större risk när man bär på cystan utan att operera den?

Kvinna, 40 år

Ja, det stämmer att endometrios ökar risken för äggstockscancer.  Vetenskapliga studier har visat att risken för att endometrios på äggstocken ska omvandlas till cancer är 0,7 – 4,5%. Den typ av cancer som har sitt ursprung i endometrios drabbar oftast kvinnor före klimakteriet, upptäcks i ett tidigare stadium och har också en bättre prognos än annan äggstockscancer.

Risken ökar vid långvarig endometrios och vid endometrios i äggstocken (endometriom, chokladcysta). Risken minskar om man behandlas med p-piller, är steriliserad eller har opererat bort livmodern.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 mars, 2023 Publicerad: 13 mars, 2023

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Kvinnans hälsa

Underlivet torrt och kliar

Hej. Jag är en tjej på 14 år och har intensiv klåda i underlivet. Det har pågått i ungefär 1-2 dagar. Det känns uttorkat och kliar.

Kvinnans hälsa

Graviditetschans vid 46 år?

Jag är en kvinna på 46 år, har en vuxen son på 29 år. Jag och min pojkvän skulle väldigt gärna vilja ha ett barn, då min pojkvän inte har barn sen tidigare. Jag har gjort ett fertilitetstest (hemma-test) som visade att jag var hur fertil som helst. Har oskyddat samlag med pojkvännen , men har inte samlag lika ofta längre. Hur stor är chansen att jag kan bli gravid?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: