Ange ditt sökord

Annons:

Kan endometrios öka risken för cancer?

Hej!
Jag har ända sedan unga dagar haft problem med endometrios ( chokladcysta) på äggstockarna och har också opererats för detta flertal gånger. Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet? Löper man större risk när man bär på cystan utan att operera den?

Kvinna, 40 år

Ja, det stämmer att endometrios ökar risken för äggstockscancer.  Vetenskapliga studier har visat att risken för att endometrios på äggstocken ska omvandlas till cancer är 0,7 – 4,5%. Den typ av cancer som har sitt ursprung i endometrios drabbar oftast kvinnor före klimakteriet, upptäcks i ett tidigare stadium och har också en bättre prognos än annan äggstockscancer.

Risken ökar vid långvarig endometrios och vid endometrios i äggstocken (endometriom, chokladcysta). Risken minskar om man behandlas med p-piller, är steriliserad eller har opererat bort livmodern.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: