Ange ditt sökord

Annons:

Jim (38) lider av ångest och tar 25mg klomipramin en gång om dagen:

Nu är det så att jag gärna vill träna för att bl.a åka Vasaloppet och jag har inte kunnat göra det i några år pga min ångest. När jag anstränger mig hårt blir jag ofta illamående några timmar efter träningen och en eller ettpar dagar till. Jag kan bli ”uppkörd i magen” och få en väldig matthetskänsla. När jag tar det lugnt blir jag inte illamånde. När jag efter träning blir illamånde tar jag Xanor-tabletter som hjälper väldigt bra. Det finns ju två sorter (Xanor och Xanor Depot); är det samma läkedel eller är Xanor Depot mer långverkade och därför skulle kunna ersätta klomipramin? Är Xanor Depot mer vanebildande än klomipramin?

Skrivet av Hjortsberg...
Nej, Xanor och klomipramin är INTE samma typ av läkemedel. Klomipramin är ett antidepressivt läkemedel, och Xanor är ett ångestdämpande medel som dessutom finns i mer långverkande form med tillägget DEPOT. Xanor tillhör den grupp läkemedel som kan skapa beroende och som därför fungerar bättre för akut behandling vid svår ångest. Man bör undvika att ta sådana mediciner regelbundet.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: