Jasminka (36) kan få vänta på behandling i 42 veckor:

Jasminka (36) kan få vänta på behandling i 42 veckor:

Jasminka (36) kan få vänta på behandling i 42 veckor:

Mina besvär startade för sex månader sen. Först var det ont i nacken. Min doktor sa att det var spänningshuvudvärk. Jag försökte förklara att det känns annorlunda, men han trodde på sin sak. I januari började det sprida sig. Först var det axlar, stortå, sen ena knät, så det andra, fötterna, höger armbåge, bröstbenet, lilla fingret… Gick till doktorn igen. Lederna var svullna runt tårna. Han har tagit massor av (18 små flaskor) prover bl.a blodvärden, Ca, K, B12 osv. Sänkan var 4, efter en månad 6 och idag 12. Min doktor säger att han hittar inget fel, utom att Reumafaktor är positiv. Jag har nedsatt sköldkörtelfunktion och äter levaxin sedan 12 år nu. Händerna röntgades och jag väntar på tid hos reumatolog. Under tiden (6 veckor) använde jag diklofenak 50 mg morgon och kväll, som jag fick från distriktsläkare. Idag äter jag bara Alvedon. Har nyligen slutat med diklofenak. Har mycket mer ont i alla leder, även i käken. Svårt att sova. Kan inte röra på armar. Lederna är lite svullna, inte röda. Har svårt att resa mig upp. Varje rörelse är smärtsam. Idag har jag ont i alla leder. Väntetid hos reumatolog är upp till 42 veckor. Jag känner mig uppgiven. Det värsta är att jag har mycket ont och vet inte orsaken. Obs: jag har väntat på en tandoperation/infektion i tandspetsen i sex år. Nu har jag äntligen fått en tid för detta. Kan en sådan infektion orsaka mina problem och vad tycker du vad det kan vara. Ledvärk som börjar i stora leder. Väntar med spänning på ditt svar! Tack på förhand.
Skrivet av Andreas Aly...
Dina besvär ska naturligtvis bedömas av en reumatolog, och det låter ju förfärligt att det ska vara 42 veckors väntetid. Har inte ni någon form av vårdgaranti där du bor? Jag råder dig att klaga hos din lokala landstingspolitiker och gå till tidningen, och jag skulle ta kontakt med klinikchefen på reumatologkliniken för att elda på dem! Jag menar allvar när jag skriver detta.

En kronisk infektion i tandspetsen ska men förstås inte ha och det ska förstås åtgärdas. Men om det är orsaken till Dina ledbesvär vet jag inte. Förr drog man ju ut alla tänder hos personer med reumatiska leder, men idag tror man inte på det längre.

Under tiden har du nog inget annat val än att ta något som dämpar ledsmärtorna och inflammationen och där är diklofenak bra. De nya medicinerna som t.ex Celebra kan man dosera högre utan att de ger magbesvär.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress