Ange ditt sökord

Annons:

Jag har små muskelryckningar ovanför munnen, vad beror det på?

Hej, Jag har sedan 2 dagar tillbaka små muskelryckningar ovanför munnen, det ser ut som rytmiska spasmer. Det gör ej ont, men är störande. Kan detta vara ett tecken på stress och hur länge kan besvären i så fall hålla i sig? Innan ryckningarna satte igång var jag utsatt för stark stress och nervositet. Är för övrigt utredd på neurologisk klinik hösten 2011 för känselstörningar och domningar. Alla undersökningar var utan anmärkning och läkarna förklarade symtomen som stressrelaterade.

Kvinna, 35 år

Muskelryckningar i småmusklerna runt munnen om man varit utsatt för negativ stress är ett av många sätt som kroppen kan reagera med. Andra småmuskler i ansiktet som kan reagera på liknande sätt är musklerna i ögonlocken eller runt ögat. Stress med sömnsvårigheter är ofta utlösande faktorer. Det kan vara ganska besvärande och irriterande men är i sig ofarligt. Oftast går det över om man kan ändra på grundorsaken, undvika negativ stress och se till att få tillräckligt med sömn. Ibland kan man behöva hjälp för att hantera orsakerna till sin stress via kontakt med psykolog eller kurator. Skulle problemen öka och du dessutom får andra symtom så bör du naturligtvis söka läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hur kan jag minska salivflödet i min mun?

Hej. Vad gör jag åt när jag har så mycket saliv i munnen så att jag bara får svälja och spotta hur många gånger som helst på en dag?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: