Ange ditt sökord

Annons:

Jag har höga blodfetter och min medicin klarar inte av min värk i lederna – finns det något att ta eller göra?

Har höga blodfetter och testat olika mediciner simvastatin och crestor ingen av dem klara jag av värk i lederna. Testade Ezetrol 10 mg och den fungerar bättre, men värk har jag pga min fibromyalgi. Men det räcker inte med bara ezetrol, mina värden är för höga. Finns det annan medicin kan ta som inte ger så värk i lederna. är det farligt ha höga värden? Tips på vad jag kan göra, gå ned i vikt vet jag o motionera. Vilken mat skall man äta som är bra? Är orolig när ingen medicin fungerar på mig. / Doris, 53 år

Tyvärr är det inte så ovanligt att man inte tål dessa statiner som guppen heter med Simvastatin och Crestor. Du nämner inte om du prövat Lipitor. Ezetrol är en annan grupp och man kan tåla den bättre, men kanske inte nå målvärdet. Ibland kan det gå att man lägger till den absolut lägsta styrkan av Simvastatin till Ezetrol utan att man då får så ont i muskulaturen. Annars är det ju att försöka gå ned i vikt. Det finns inga genvägar utan det handlar om hur mycket energi, kalorier, man tar in och hur mycket energi man gör av med! Har man möjlighet att diskutera kosten med en dietist ät det ju alltid en fördel. Varför man vill ha ned värdena ärför att minska risken för skador i blodkärlsväggarna som kan göra att det blir proppbildning, som antingen tätar igen ett blodkärl på plats eller skickar iväg densamma som då fastnar i mindre blodkärl i hjärnan och hjärtat exempelvis.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 juni, 2012

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.