Ange ditt sökord

Annons:

Jag får fortfarande depressioner efter att ha använt Seroxat respektive Paroxetin

Jag har använt Seroxat resp. Paroxetin i fleratal. Depressioner återkommer dock regelbundet. Kan ni rekommendera ett annat läkemedel? Misstänker att jag egentligen är bipolär. / Eva, 60

Det viktiga vid återkommande depressioner som inte botas med olika antidepressiva läkemedel är att just tänka att det kan vara en bipolär sjukdom. Det finns många olika typer av bipolär sjukdom, vilket gör att den diagnosen lätt kan försummas. Om man har en bipolär sjukdom är det i första hand stämningsstabiliserande läkemedel som är förstahands alternativ som kan kompletteras med antidepressiva läkemedel vid depressionsepisoderna. Det finns bra tester och skattningsformulär förutom ordentlig anamnes av en specialistläkare i psykiatri för att ställa bipolär diagnos.

Jag rekommenderar att Du ber Din husläkare skriva en remiss till en öppenvårds psykiatriska mottagning för att göra en bedömning och utredning angående en sådan diagnos. Det finns även självskattningsformulär, t.ex. MDQ, som Du kan be husläkaren att tillhandahålla. Det ger en fingervisning om bipolär sjukdom kan misstänkas och är också bra att bifoga i remissen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 10 augusti, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: