Ange ditt sökord

Annons:

Jag är hälsosam och vegeterian och fått provsvar på hög kolesterol – vet du varför?

Har fått provsvar från VC att min kolesterol är för hög, Jag undrar varför? jag har varit vegetarian i 47 år? Bakar mitt bröd själv motionerar, och äter alltid min egen hemlagade mat? /Kvinna 67 år

Kolesterolläget styrs av processer framför allt levern och är genetiskt programmerat. Man kan förstås påverka dett om man är för överviktig äter kraftig eleaktig kost osv. Så har vi fallen med personer som sköter sig exemplariskt, som i ditt fall och ändå är kolesterolvärdena för höga. Ha inget dåligt samvete för detta då man inte kan påverka sitt arv! Man får då om man har andra riskfaktorer som högt blodtryck, högt blodsocker, hög vikt och inte minst rökning, ta ställning om man skall ordinera blodfettsänkande mediciner.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: