Ange ditt sökord

Annons:

Jättejobbig situation med delad vårdnad

Hej!
Min mellersta dotter på snart 11 år vill inte bo hos mig längre säger hon för hon tycker att lilla syster är så jobbig. Lilla syster är 5 år och inne i en trots som gör att hon gör tvärt emot allt som man säger. Dottern på 11 år och hennes storasyster ´på 13 år bor varannan vecka hos sin pappa. Varje kväll innan hon ska till mig och varje kväll hos mig så bryter hon ihop i gråter. Det spelar ingen roll hur dagen har sett ut den kan ha varit lugn eller stökig. Hon bara gråter och säger att hon inte kan sluta tänka på sådan som har hänt och hon tycker att det är jobbigt när hon ser mig ledsen. Direkt det händer någonting hemma hos mig så går hon in på sitt rum och sms:ar eller går ut på msn för att berätta för pappa. Jag pratar med henne varje kväll när hon är ledsen och detta har blivit jättejobbigt för oss båda men jag vill inte bara låta henne bo hos sin pappa.

Jag funderar på om det finns någon medicin hon kan få som gör att hon kan koppla av och inte vara så orolig varje kväll. Till veckan ska jag även försöka ringa till BUP och se om vi kan få komma dit men jag vet inte om jag klarar av att ringa dit själv för jag kommer bara gråta i telefon.

Hoppas ni kan ge mig lite råd hur jag ska gå vidare.

M.

Det låter som du har det bekymmersamt med din elvaåriga dotter. Du berättar att hon inte vill bo hos dig längre på grund av att hon tycker att hennes lillasyster på fem år är jobbig. Det är bra att du söker stöd och råd i den här situationen för att se vad som orsakar denna känsla hos din dotter.

Om jag har förstått dig rätt så bor två av dina döttrar tretton och elva år växelvis hos dig och deras pappa och att den femåriga systern bor hela tiden med dig.

Det är fint att du inte ger upp och låter din 11-åring bo hos pappa utan att ha rett ut vad det hela handlar om. Självklart tär det på dig om du ser att ditt barn är ledset varje kväll, när hon bor hos dig och att hon även ”bryter” ihop och gråter dagen före hon ska komma till dig. Orsaken till att ett barn gråter kan naturligtvis vara många. Det låter som ni har försökt att prata om orsaken och att din flicka då har sagt att det är jobbigt med lillasystern som enligt dig är inne i en trotsperiod. Men det din flicka också säger är att hon inte kan sluta tänka på sådant som har hänt och att hon tycker det är jobbigt när hon ser dig ledsen. Är det något som gör dig ledsen utöver detta med flickan och som du skulle behöva tala med någon om? Det är självklart tillåtet att visa sig ledsen som förälder, men för att barnet ska känna att det inte behöver ta ansvar för sin förälder i en sån situation är det viktigt att berätta varför man är ledsen.
Det är inte fråga om att gå in i detaljer utan det handlar mer om att befria barnet från ansvar och visa att man är vuxen och klarar av situationen.

Vad är det som har hänt och som kan ha påverkat din flicka? Är det något som har gjort henne otrygg hos dig? Det är inget ovanligt att barn som varit med om en skilsmässa tenderar att ta ansvar för olika saker i vardagen och ibland också över sina föräldrars väl och ve.

Ibland förekommer svartsjuka mellan de barn i familjen som bor på heltid hos ena föräldern och den som måste dela upp tiden. Men vad det egentligen är som gör din flicka ledsen vet bara hon själv? Kan det vara så att något trycker henne och att hon inte vågar berätta detta fullt ut. Hon verkar ha hittat en omskrivning som är godtagbar och eventuellt inte sårar någon?

Det är av stort värde att samspelet mellan de vuxna som barnet har runt sig fungerar. Då har barnet en möjlighet att känna sig trygg och veta att ansvaret ligger hos de vuxna och inte hos barnet.

Det är du och hennes pappa som behöver stöd i att få er flicka att må bra. Det är en utmärkt idé att ringa BUP. Där har ni möjlighet att med en terapeut försöka få fatt i vad som gör din flicka ledsen och tillsammans hjälpa henne att må bättre.

Vänliga hälsningar

Nationella hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 25 februari, 2010

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: