Ange ditt sökord

Annons:

Intensiva hjärtslag, även om jag inte anstränger mig!

Hejsan Jag är en kille på 19 år och de senaste månaderna har jag upplevt ett intensivt ökat hjärtslag när jag absolut inte anstränger mig. Hjärtat kan börja slå väldigt fort och så hårt att jag ser hur "bröstkorgen" rör sig. Detta är väldigt obehagligt och när det sker får jag en typ känsla som är svår att beskriva men ungefär som att man blir rädd eller orolig fast jag absolut inte har någon anledning att vara det. Jag vill gärna veta vad detta beror på och vad jag ska behöva göra för att allt ska bli som vanligt igen? Bör kanske nämna att jag snusar sen ca 3 år tillbaka, men jag dricker inte alls mycket kaffe eller alkohol. Jag har aldrig heller upplevt detta förut. Min fysiska hälsa är väl kanske inte på topp nu men har varit mycket aktiv när det gäller sport i princip hela mitt liv och tränat på ganska hög nivå. Nu pluggar jag rätt mycket så har inte tid att träna och slutade med sport sommaren 2010, men jag anser fortfarande att min fysiska hälsa är normal och att jag är långt ifrån överviktig. Behöver hjälp! Stefan, 20 år

Är man orolig över sitt hjärta bör man få detta undersökt med i första hand ett EKG för att utesluta en organsik hjärtsjukdom. Sedan kan det ju vara olika mekanismer förutom fysik ansträngning som gör att hjärtat "går igång". Kondition och muskelstyrka är färskvara varför det är av värde att fortsätta med någon typ av fysisk aktivitet även om det inte nödvändigtvis måste vara på elitnivå. Mitt råd är således att du söker för detta!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 11 maj, 2011

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Hjärta & Kärl

Ärftlighet vid hjärtfel

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel.

Hjärta & Kärl

Kolesterolvärden

Hej, hur är det möjligt att ett högt HDL och ett normalt LDL parat med ett normalt Triglyceridevärde ger ett högt och ej acceptabelt totalt kolesterolvärde? Jag är inte ensam att bli förbryllad inför detta faktum. Mvh, Bo Johnson 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: