Ange ditt sökord

Annons:

”Ingen skam att söka för psykiska besvär!” – Annica (36) skriver:

Jag har under några års tid inte känt mig "i form". För ca tre år sedan (när andra barnet var fyra månader) var jag riktigt dålig med yrselattacker, onaturlig trötthet, minnesluckor, huvudvärk, ilska - vilket jag sökte för men den doktorn menade att det var normalt att vara trött när man var småbarnsmor. Det värsta gav med sig men sedan dess har jag inte riktigt känt igen mig; jag är okoncenterad, arg, har beslutsvånda, saknar initiativförmåga, mitt sociala liv har "tagit stryk" etc.

Jag fick sedan tips om att jag kanske hade problem med sköldkörtel och gick till min doktor för att ta prover. Han sade i telefon att allt såg normalt ut - möjligen kunde tröttheten bero på att jag låg i nedre referensintervall på B12. Min mormor har problem med B12-brist och min farmor var väldigt dement sina sista år, men det vet jag inte om det hade med B12 att göra.

Så här såg några värden ut: S-Kolbamin 173 (ref 160-700), S-Folat 12 (ref 4,5-30), P-Homocystein 11 (ref <18), S-T4, fritt 12,6 (ref 10-25), S-TSH 4,3 (ref 0,4-4,0). Att TSH var förhöjt var enligt doktor inget jag behövde bry mig om. Jag frågade angående B12-tillskott men han verkade tveksam. Vad tror ni? Kan B12 hjälpa mig att komma tillbaka till mig själv igen?

Skrivet av Hjortsberg...
Jag tror inte att dina besvär alls har med din sköldkörtel att göra. Dina prover är i stort sett normala och de små avvikelser som man alltid finner har ingen som helt klinisk betydelse eller samband med dina besvär. Det ter sig mer sannolikt att orsaken till dina besvär är psykiska. Du beskriver symtom som för mina tankar till en DEPRESSION, vilket kan ge många typer av uttrycksformer. Depression kan av många människor upplevas som en "inte riktig" sjukdom, rentav som något skamligt. Många tycker att det känns som inbillning eller att man "sjåpar" sig - när de i själva verket mest av allt undandrar sig en korrekt diagnos och behandling för sina besvär.

Om du inte känner att din läkare riktigt förstår dig ring till psyk-kliniken och be om en tid för att förklara hur du känner dig. Lösningen till dina problem kan just ligga här - om du kan acceptera en icke kroppslig sjukdom som orsak till dina besvär och ditt lidande. Lycka till.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: