Ange ditt sökord

Annons:

Huvudvärk på grund av tänderna?

Sedan länge lider jag av kronisk huvudvärk. Har genomgått undersökning av hjärnan med magnetröntgen, men inga sjukliga förändringar kunde upptäckas. Jag lever under stark stress och oro och gnisslar tänder i sömnen. Kan huvudvärken ha med min tandsituation att göra? Eva (Kvinna, 46år)

– Det är högst troligt. Den här typen av huvudvärk är oerhört vanlig. Munnen är ett målorgan för oro och stress, precis som bekymmer kan sätta sig i magen och ge magkatarr. Den huvudvärk som har sin grund i en spänd och gnisslande mun sitter vanligtvis bakom pannbenet.
– Den snabba, men tyvärr alltför enkla lösningen är att sova med bettskena. Den kan tillfälligt lindra symtomen, men löser inte grundproblemen. De är dels av familjär art, som inte tandläkaren ska syssla med. Dels handlar det om att få munnens mekanisk i balans.
– Varje människa är unik och det gäller också hennes mun. Mitt råd är att du uppsöker en tandläkare om kan korrigera ditt bett och därigenom eliminera den fysiska delen av dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 26 maj, 2010

Liknande frågor

Munnen & Tänderna

Smärta i tungan

Har senaste 3 veckor haft mycket ont i tungan, ungefär som om jag skulle bränt tungan med för varmt mat. Bara att jag har inte bränt tungan.

Munnen & Tänderna

Beläggning på tungan

Hej, jag har alltid beläggning på tungan samt en infektion i bakre delen av munnen. Tandläkare säger att det inte är något fel, men jag tycker att det är pinsamt på grund av att min andedräkt blir dålig. Använder munskölj och tuggar tuggummi i princip jämt men inget hjälper. Snart ska jag träffa kärleken i mitt liv och behöver verkligen hjälp med detta.

Munnen & Tänderna

Problem med extremt dålig andedräkt

Jag har nu haft dålig andedräkt i två år, jag har varit hos tandläkaren och dem hittar inga problem. Jag borstar med eltandborste, använder tandtråd och har även en tungskrapa. Använder även munskölj. Trots allt detta försvinner inte min dåliga andedräkt! Jag har ofta halsbränna men halsbrännetabletter hjälper inte. Jag är inte förstoppad heller då jag har läst att det kan orsaka dålig andedräkt. Jag har även opererat bort mina halsmandlar då dem skapade problem. Min andedräkt är så dålig att jag har fått tuggummi och minttabletter från främlingar. Jag kan inte prata med någon utan att de håller för näsan, även om det är 4-5 meter mellan oss. Hjälp! /Kvinna, 21 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.