Ange ditt sökord

Annons:

Hur vet man om man är deprimerad och har ångest?

Hej. Hur vet man om man är deprimerad och har ångest? Kan man inte förväxla det med vanlig oro och brist på idéer till problemlösning och brist på kommunikation med den som står en närmast i livet? Mitt konstaterade och diagnostiserade förmaksflimmer tenderar att återkomma oftare nu under november. Hälsningar Sivan, 73,

Det finns flera självskattningsformulär på nätet som man kan titta på t.ex. en depressionsskattningsskala, MADRS-S med 9 frågor. Det som är vanliga symtom vid depression är att man känner sig nedstämd så gott som dagligen, har ökad ångest eller irritabilitet, har sömnsvårigheter (kan vara både för lite, men också för mycket sömn), har svårt att koncentrera sig, har svårt att aktivera sig och göra det man normalt brukar ha lätt för att göra, har nedsatt aptit (kan också vara ökad aptit med onyttig mat som chips, choklad etc.), har pessimistiska tankar, har ingen lust att träffa vänner och tendens till att isolera sig, har skuldkänslor och tankar på att livet inte är värt att leva.

Om flera av dessa symtom finns med och det påverkar Ditt dagliga liv och funktion så tyder det på att Du har en depression. Sedan finns det olika grader av depression som: lätt, måttlig och svår depression. Det finns bra behandling med antidepressiv medicinering och eller kognitiv beteendetreapi (KBT).

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 17 december, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: