Ange ditt sökord

Annons:

Hur vanligt är det att man får artros vid 22 års ålder?

Hjälp! Jag är 22 år gammal och har så svår artros i höfterna och knän att jag periodvis inte kan gå. Jag undrar hur vanligt det är att man får artros när man är så ung? Verkar som att det kommer efter 30 på de flesta. Känner mig ensam när ingen i min ålder hört talas om det. Vore intressant att höra. Tack på förhand / Rebecca 22

Artros är den vanligaste ledsjukdomen. Större delen av befolkningen över 50 år har artros som man kan se på röntgen, men inte alla har besvär. Framförallt drabbas knä, hand, höft, stortåns grundled, nyckebensleden, samt käkled. Det drabbar även yngre med kraftig övervikt och/eller ledskada eller stark ärftlighet. Det verkar som om Du har en ärflig belastning. Stämmer det ? Jag tycker att Du skall ta kontakt med en reumatolog som kan ge Dig de bästa råden och behandlingar när Du har det som besvärligast.

Jag tycker också att Du kan ta kontakt med Reumatikerförbundet eller gå in på deras hemsida. De har väldigt bra information om bland annat artros och där kan Du även finna andra i Din ålder med liknande problem, så att Du inte behöver känna Dig så ensam med Dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 5 oktober, 2012

Liknande frågor

Mat & Vitaminer

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: