Ange ditt sökord

Annons:

Hur vanligt är det att man får artros vid 22 års ålder?

Hjälp! Jag är 22 år gammal och har så svår artros i höfterna och knän att jag periodvis inte kan gå. Jag undrar hur vanligt det är att man får artros när man är så ung? Verkar som att det kommer efter 30 på de flesta. Känner mig ensam när ingen i min ålder hört talas om det. Vore intressant att höra. Tack på förhand / Rebecca 22

Artros är den vanligaste ledsjukdomen. Större delen av befolkningen över 50 år har artros som man kan se på röntgen, men inte alla har besvär. Framförallt drabbas knä, hand, höft, stortåns grundled, nyckebensleden, samt käkled. Det drabbar även yngre med kraftig övervikt och/eller ledskada eller stark ärftlighet. Det verkar som om Du har en ärflig belastning. Stämmer det ? Jag tycker att Du skall ta kontakt med en reumatolog som kan ge Dig de bästa råden och behandlingar när Du har det som besvärligast.

Jag tycker också att Du kan ta kontakt med Reumatikerförbundet eller gå in på deras hemsida. De har väldigt bra information om bland annat artros och där kan Du även finna andra i Din ålder med liknande problem, så att Du inte behöver känna Dig så ensam med Dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 5 oktober, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: