Ange ditt sökord

Annons:

Hur smärtlindrar jag mig bäst mot en eventuell knäartros?

Har en ev knäartros(ej röntgad) sen tre månader och tränar upp benstyrka med sjukgymnast. Molande värk varierar dag o natt. Upp till 5-6 på VAS skalan. Svullnad 2,5 cm skillnad strax ovanför knä. Hur smärtlindrar jag bäst med minsta möjlig medicinering och med vad? /Kvinna, 53 år

Det är utmärkt att Du tränar lårmusklerna. Det är alltid ett grundrecept. Om Du helst vill undvika mediciner så skulle jag föreslå att Du förutom träning provar om värme- eller kylbehandling hjälper. För en del är värme till hjälp och för andra är kyla det som ger bästa lindringen. Stödjande bandage och kontroll av felställningar i fötterna som kan korrigeras med hjälp av inlägg är också något att tänka på. När Du nämner att Du dessutom har en svullnad så kan kyla, t ex isbitar som Du lägger i en plastpåse och lägger över svullnade ha effekt både på svullnaden och smärtan. Omväxlande belastning och avlastning av leden är också något som rekommenderas för att ge brosket i leden bästa möjlighet att få den näring den behöver t ex genom promenader.

Om Du har vilovärk som stör dagliga aktiviteter eller nattsömnen brukar man rekommendera medicinering med paracetamol. Har Du dessutom en en svullnad så kan ett antiinflammatoriskt läkemedel vara till hjälp. I besvärligare fall kan man eventuellt kombinera dessa läkemedel, men det bör Du i så fall diskutera med Din läkare. Din svullnad kan komma ifrån en irriterad slemsäck. Du och Din läkare kan då diskutera om en kortisoninjektion kan vara till hjälp.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 juni, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.