Ange ditt sökord

Annons:

Hur smärtlindrar jag mig bäst mot en eventuell knäartros?

Har en ev knäartros(ej röntgad) sen tre månader och tränar upp benstyrka med sjukgymnast. Molande värk varierar dag o natt. Upp till 5-6 på VAS skalan. Svullnad 2,5 cm skillnad strax ovanför knä. Hur smärtlindrar jag bäst med minsta möjlig medicinering och med vad? /Kvinna, 53 år

Det är utmärkt att Du tränar lårmusklerna. Det är alltid ett grundrecept. Om Du helst vill undvika mediciner så skulle jag föreslå att Du förutom träning provar om värme- eller kylbehandling hjälper. För en del är värme till hjälp och för andra är kyla det som ger bästa lindringen. Stödjande bandage och kontroll av felställningar i fötterna som kan korrigeras med hjälp av inlägg är också något att tänka på. När Du nämner att Du dessutom har en svullnad så kan kyla, t ex isbitar som Du lägger i en plastpåse och lägger över svullnade ha effekt både på svullnaden och smärtan. Omväxlande belastning och avlastning av leden är också något som rekommenderas för att ge brosket i leden bästa möjlighet att få den näring den behöver t ex genom promenader.

Om Du har vilovärk som stör dagliga aktiviteter eller nattsömnen brukar man rekommendera medicinering med paracetamol. Har Du dessutom en en svullnad så kan ett antiinflammatoriskt läkemedel vara till hjälp. I besvärligare fall kan man eventuellt kombinera dessa läkemedel, men det bör Du i så fall diskutera med Din läkare. Din svullnad kan komma ifrån en irriterad slemsäck. Du och Din läkare kan då diskutera om en kortisoninjektion kan vara till hjälp.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Alternativb

Vad är polyartros?

Har fått diagnosen Polyartros, ospecificerad. Vad är det och hur behandlas det?

Hud & Hår

Mina fingrar domnar när det är kallt

Under en lång period nu domnar mina fingertoppar så fort det blir lite kallt ute eller när jag rör kallt vatten och domningarna håller i flera minuter.

Rörelseapparaten

Varför linda en stukad fot?

Varför måste man linda en stukad fot, vad gör det för nytta?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: