Ange ditt sökord

Annons:

Hur smärtlindrar jag mig bäst mot en eventuell knäartros?

Har en ev knäartros(ej röntgad) sen tre månader och tränar upp benstyrka med sjukgymnast. Molande värk varierar dag o natt. Upp till 5-6 på VAS skalan. Svullnad 2,5 cm skillnad strax ovanför knä. Hur smärtlindrar jag bäst med minsta möjlig medicinering och med vad? /Kvinna, 53 år

Det är utmärkt att Du tränar lårmusklerna. Det är alltid ett grundrecept. Om Du helst vill undvika mediciner så skulle jag föreslå att Du förutom träning provar om värme- eller kylbehandling hjälper. För en del är värme till hjälp och för andra är kyla det som ger bästa lindringen. Stödjande bandage och kontroll av felställningar i fötterna som kan korrigeras med hjälp av inlägg är också något att tänka på. När Du nämner att Du dessutom har en svullnad så kan kyla, t ex isbitar som Du lägger i en plastpåse och lägger över svullnade ha effekt både på svullnaden och smärtan. Omväxlande belastning och avlastning av leden är också något som rekommenderas för att ge brosket i leden bästa möjlighet att få den näring den behöver t ex genom promenader.

Om Du har vilovärk som stör dagliga aktiviteter eller nattsömnen brukar man rekommendera medicinering med paracetamol. Har Du dessutom en en svullnad så kan ett antiinflammatoriskt läkemedel vara till hjälp. I besvärligare fall kan man eventuellt kombinera dessa läkemedel, men det bör Du i så fall diskutera med Din läkare. Din svullnad kan komma ifrån en irriterad slemsäck. Du och Din läkare kan då diskutera om en kortisoninjektion kan vara till hjälp.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 juni, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!