Ange ditt sökord

Annons:

Hur smärtlindrar jag mig bäst mot en eventuell knäartros?

Har en ev knäartros(ej röntgad) sen tre månader och tränar upp benstyrka med sjukgymnast. Molande värk varierar dag o natt. Upp till 5-6 på VAS skalan. Svullnad 2,5 cm skillnad strax ovanför knä. Hur smärtlindrar jag bäst med minsta möjlig medicinering och med vad? /Kvinna, 53 år

Det är utmärkt att Du tränar lårmusklerna. Det är alltid ett grundrecept. Om Du helst vill undvika mediciner så skulle jag föreslå att Du förutom träning provar om värme- eller kylbehandling hjälper. För en del är värme till hjälp och för andra är kyla det som ger bästa lindringen. Stödjande bandage och kontroll av felställningar i fötterna som kan korrigeras med hjälp av inlägg är också något att tänka på. När Du nämner att Du dessutom har en svullnad så kan kyla, t ex isbitar som Du lägger i en plastpåse och lägger över svullnade ha effekt både på svullnaden och smärtan. Omväxlande belastning och avlastning av leden är också något som rekommenderas för att ge brosket i leden bästa möjlighet att få den näring den behöver t ex genom promenader.

Om Du har vilovärk som stör dagliga aktiviteter eller nattsömnen brukar man rekommendera medicinering med paracetamol. Har Du dessutom en en svullnad så kan ett antiinflammatoriskt läkemedel vara till hjälp. I besvärligare fall kan man eventuellt kombinera dessa läkemedel, men det bör Du i så fall diskutera med Din läkare. Din svullnad kan komma ifrån en irriterad slemsäck. Du och Din läkare kan då diskutera om en kortisoninjektion kan vara till hjälp.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 juni, 2012

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: