Ange ditt sökord

Annons:

Hur är min mors prognos?

Min 82-åriga mor, med svårbehandlad typ 2 diabetes, diagnostiserades hösten 2009 ha rectosigmoideumcancer och blev op, slapp dock efterbehandling och stomipåse. I höstas upptäcktes metastaser i lungorna, 3 st 0,5 cm stora och 15 mycket små. Min fråga är hur min mors prognos är? Vad pratar man om för tidsaspekt och hur hemskt kan det bli för henne? Mycket tacksam för svar.

Tyvärr måste jag nog påstå att det här ser mycket allvarligt ut. Det är nu viktigt att man får tala med cancerläkare som tillsammans med mamma och er kommer överens om vad man skall och kan göra! Vad är det för typ av celler? Går det att ge cytostatika eller cellgift som vi säger. Tillgängligt för strålningsbehandling? Hur är allmänna konditionen i övrigt? En sak som jag lärt mig genom åren, är att aldrig förutspå en människas kvarvarande livslängd! Fullständig omöjligt att säga. Har man ingen bot till åkomman måste man lindra så gott det går, samt till sist trösta. Det finns på de flesta sjukhus paliativa avdelningar där man får lindring på olika vis i livets slutskade. Men det återstår för er att få reda på vilken typ av cancer det nu handlar om, samt att man mycket väl kan finna på en behandling som passar!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 9 juni, 2011

Liknande frågor

Cancer

Varför fasas kortisonbehandlingen ut?

Min dotter har spridd bröstcancer och får cytostatika, hon har mycket vätska i kroppen. Hon mår mycket bättre när hon också får kortison, men läkaren vill inte att hon ska äta det jämt så de fasar ut det. Då får hon mer vätska i kroppen och mår sämre. Varför kan hon inte äta kortison hela tiden?

Cancer

Beror magproblemen på tidigare cancerbehandling?

När jag var 8 år drabbades jag av cancer och blev behandlad med cellgifter samt strålbehandling. Har sedan dess haft problem med magen. Kan det hänga ihop på något sätt? Att det är en biverkning av behandlingarna? Vänligen, Jens

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: